Gespannen bekkenbodem, hoe merk je dat?

Heb jij gespannen bekkenbodemspieren of juist slappe bekkenbodemspieren?
Helaas is het resultaat hetzelfde: urineverlies…

Maar de therapie is anders!

Hoe weet je nou waar je last van hebt?

Ik heb hieronder voor je op een rijtje gezet welke klachten samen gaan met een te gespannen of overactieve bekkenbodemspier.

Hoe herken je of je een gespannen bekkenbodem hebt? (Dit geldt ook voor mannen!)

  1. Je voelt je bekkenbodem (bijna) niet; omdat de bekkenbodem te veel is aangespannen is het moeilijker om die te voelen. Je moet namelijk eerst gaan loslaten voordat je kunt gaan aanspannen.
  2. “Ik ben een stresskip”. Veel dames/heren weten van zichzelf dat ze snel stress of spanning hebben. Dan is een logisch gevolg dat het lichaam (nek/schouders) te gespannen is en daarmee ook de bekkenbodem.
  3. Hoge ademhaling: als je een hoge borstademhaling hebt zet je meestal je buik vast (ingetrokken houden) en daardoor spant je bekkenbodem ook aan.
  4. Pijn in de buik: als je je buik vaak te gespannen houdt, kan dat buikpijn geven. Door de gespannen buik spant de bekkenbodem ook vanzelf aan.
  5. Pijn bij het vrijen: het kan zijn dat de pijn bij het vrijen veroorzaakt wordt doordat je je bekkenbodemspieren te hard aangespannen houdt.
  6. Meer urineverlies door het oefenen: als je bekkenbodem te gespannen is en je gaat je bekkenbodemspieren extra aanspannen tijdens het oefenen, kan dat als effect hebben dat de bekkenbodem nog meer gespannen wordt, waardoor er meer urineverlies gaat optreden.
  7. Pijn in het stuitje of de lage rug: pijn geeft altijd meer spanning in (en rondom) de spieren die pijnlijk zijn. De bekkenbodemspieren zitten vast aan de stuit en de stuit weer aan de lage rug. Zijn de stuit en lage rugspieren dus meer gespannen, dan reageert de bekkenbodem daar op door meer aan te spannen.
  8. Plassen komt moeilijk op gang: het duurt even voor je plas komt en het kan zijn dat je plas steeds onderbroken wordt.
  9. Vaak terugkerende blaasontstekingen: als je bekkenbodem onvoldoende ontspant om alle urine eruit te krijgen, kan het zijn dat er wat urine achterblijft in de blaas. Dit kan blaasontsteking veroorzaken.
  10. Vaak plassen: door onvoldoende uit te plassen ontstaat er weer sneller aandrang om te gaan plassen.
  11. Urineverlies bij drukverhogende momenten: de bekkenbodem moet kunnen meebewegen, hij is elastisch. Hij moet kunnen afsluiten bij buikdrukverhogende momenten. Als de bekkenbodem de hele tijd te strak staat, kan hij niet meebewegen en niet op tijd reageren, waardoor je juist urine verliest.
  12. Ook je ontlasting reageert op een te gespannen bekkenbodem: als je moet ontlasten (poepen) dan moet je je bekkenbodem ontspannen zodat het eruit kan komen. Te veel spanning in de bekkenbodem zorgt er (onbewust) voor dat je de ontlasting tegenhoudt, waardoor het langer in de darmen blijft en harder wordt. En om die harde ontlasting eruit te krijgen, ga je vaak persen – met aambeien tot gevolg.

In het onderstaande filmpje heb ik alles voor je op een rijtje gezet.

Herken je jezelf in bovenstaande? Dan moet je dus vooral gaan leren loslaten!
Ik help je daar graag bij met mijn online programma’s.