Bekkenbodemtherapie

De bekendste bekkenbodemtherapie voor je bekkenbodemspieren is de bekkenbodemfysiotherapie. Maar door mijn eigen ervaring weet ik dat er nog veel meer therapieën zijn die je kunnen helpen. Ik zet ze daarom voor je op een rijtje.

Bekkenbodemtherapie vergoed door de zorgverzekeraar.

Bekkenfysiotherapie:  Wordt uitgeoefend door fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in bekkenbodemproblemen. Ze mogen ook inwendig onderzoek doen waardoor ze goed kunnen onderzoeken wat er met je bekkenbodem aan de hand is. Tijdens de therapie wordt meestal gebruik gemaakt van de miofeedback. Dit is een systeem waarmee je inwendig kunt oefenen en op een aangesloten apparaat kunt zien hoe je je bekkenbodem aan- of ontspant.

Bekkenoefentherapeuten/gecertificeerde bekkentherapeuten: Dit zijn oefentherapeuten Cesar of Mensendieck die gespecialiseerd zijn in het behandelen van bekkenbodemproblemen. Ze mogen geen inwendig onderzoek doen en ook niet inwendig oefenen.
Er wordt altijd met je geoefend en er wordt altijd aandacht besteed aan je hele lichaam. Dus niet alleen aan de bekkenbodem maar ook aan de spieren rondom je bekken wordt aandacht besteed en uiteraard ga je oefenen om een zo goed mogelijke houding te krijgen. Bekkenoefentherapeuten en gecertificeerde bekkentherapeuten kunnen beiden hetzelfde. Gecertificeerde bekkentherapeuten zijn opgeleid via het paramedisch bij- en nascholingscentrum in Tilburg. Bekkenoefentherapeuten zijn opgeleid bij het paramedisch opleidingscentrum NPI.
Bij onvoldoende vooruitgang (na 6-8 behandelingen) of als inwendig onderzoek geïndiceerd is zal doorverwezen worden naar een bekkenfysiotherapeut.

Aanvullende therapie

Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat er ook nog andere therapieën zijn die je kunnen helpen.
Mijn inziens zijn de volgende therapieën altijd aansluitend of samenwerkend met de bekken(fysio)therapie.

Osteopathie:
Wat doet een osteopaat?
Een osteopaat onderzoekt en behandelt alle bindweefsels van het
lichaam. Alle handelingen gebeuren met de handen. Om het lichaam te
ondersteunen bij een herstelproces wordt er gewerkt aan
beweeglijkheid, doorbloeding en een optimale functie van het
zenuwstelsel. Een osteopaat heeft na een (para-)medische vooropleiding
(HBO) een 5-jarige studie tot osteopaat gevolgd aan een daarvoor
erkend opleidingsinstituut en heeft zich daarna laten registreren bij
het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) en de beroepsvereniging
voor osteopaten (NVO).

Wat voor problemen kunnen er ontstaan na een bevalling?
Problemen na een bevalling zijn veelal: pijn en bewegingsklachten in
het bekken en de rug, incontinentie voor urine of ontlasting, verzakking van de blaas of baarmoeder, problemen met de kwaliteit van de stoelgang, seksuele problemen,
blaasontstekingen en chronische vermoeidheid en/of depressie.
Deze klachten kunnen ontstaan door verlies van stabiliteit van de bekkengewrichten (na een bevalling kan bijvoorbeeld het stuitje verkeerd staan), vermindering van controle over de bekkenbodemspieren, de herpositionering van de buik- en bekkenorganen (de blaas kan bijvoorbeeld na de bevalling een andere stand hebben waardoor hij meer op de bekkenbodem drukt en de bekkenbodemspieren minder goed kunnen worden aangespannen), verlies van controle door het zenuwstelsel en hormoonveranderingen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Een behandeling duurt gemiddeld 45 minuten. Een behandeling start altijd met een korte bespreking over de bevindingen na de laatste behandeling, daarna worden alle
bewegingsproblemen van de betrokken weefsels aangepakt. Ook is er
ruimte voor advies en informatie over de activiteiten van het dagelijks leven, werk- en of sportbelasting, voeding en het ondernemen van sociale activiteiten. Eenvoudige oefeningen worden gedemonstreerd en doorgenomen.

Homeopathie:  Dit heeft mij enorm geholpen om weer beter in mijn vel te komen.
Tevens heeft het geholpen om de weefsels rondom mijn blaas te versterken.

Wat doet een homeopaat:
Een homeopaat bekijkt welke invloeden er zijn (geweest) die hebben geleid tot klachten. Deze invloeden kunnen liggen op het gebied van sociale, psychologische, neurologische, immunologische factoren, maar ook op het gebied van voeding, beweging, een ongeval enz.
Een homeopaat gebruikt homeopathische medicatie.

Wat voor problemen kunnen er ontstaan na een bevalling?
Stress, veranderingen in de hormoonhuishouding, verandering van psychisch welbevinden, trauma’s (zowel psychisch als fysiek).

 

Hoe ziet een behandeling eruit?
Er zal een intake gesprek plaatsvinden waarin uitgebreid gevraagd wordt naar jouw klachten en jouw persoonlijke kenmerken (emotioneel, mentaal, algemeen, fysiek)
Daarna worden er een behandeldoel en een behandelplan opgesteld. Er zal uitleg gegeven worden wat er aan de hand is en wat tot jouw klachten heeft kunnen leiden. Evt. zal homeopathische medicatie worden voorgeschreven.

 

MIR-methode Dit kwam op mijn pad en ik dacht ‘baat het niet dan schaadt het niet’.

Wat is het? De MIR-methode is een unieke zelfhelingsmethode die Mireille Mettes heeft ontwikkeld in 2009. De naam is een afkorting voor Mentale en Inuïtieve Reset. De MIR-Methode is bedoeld voor mensen met emotionele en lichamelijke klachten die daar graag zelf wat aan willen doen. De MIR-methode zorgt er namelijk voor dat het zelfhelende vermogen van je lichaam weer wordt geactiveerd.

Hoe werkt de methode? Hoe je de MIR-Methode zelf kunt doen kun je zien in de uitgebreide instructievideo op www.mirmethode.nl. Het uitvoeren van de MIR-methode kost je niet meer dan 2 x 2 minuten per dag. Wat je verder nodig hebt, is doorzettingsvermogen om het minstens 4 weken vol te houden. Op de website van de MIR-methode kun je je aanmelden voor gratis tipmailtjes om je te ondersteunen. Je ontvangt dan ook hoofdstuk 1 t/m 3 van het MIR-methode Handboek. Wil je meer begeleiding tijdens het doen van de MIR-methode of heb je vragen dan kun je via de site een MIR-methode begeleider bij jou in de buurt opzoeken. http://www.mirmethode.nl/begeleiding/

Moet je erin geloven? Mireille Mettes: “Het is niet nodig dat je hier in gelooft. De natuurwetten waarvan de MIR-methode gebruik maakt, werken bij iedereen. In hoeverre je merkt dat het werkt, verschilt per persoon. Na 4 maanden kan je pas echt evalueren wat de MIR-methode voor je gedaan heeft.”