blaasontsteking

Zo kom je (blijvend) van je blaasontsteking af. 12 tips

blaasontsteking12 Tips om (blijvend) van je blaasontsteking af te komen

Blaasontsteking is een veel gehoorde kwaal onder vrouwen. De NHG (richtlijn voor huisartsen) meld zelfs dat het de meest voorkomende klacht is waar vrouwen zich voor melden bij de huisarts. Mannen hebben maar zelden een blaasontsteking.

Oorzaak van een blaasontsteking

De belangrijkste oorzaak van blaasontsteking is de bacterie die vanuit de ontlasting komt, en via de anus richting de urinebuis (= urethra = plasbuis of urinebuis)  gaat. Omdat bij een vrouw de ingang van de urinebuis en de anus relatief dicht bij elkaar zijn kunnen de bacteriën gemakkelijk ‘overwandelen’. Daarnaast hebben vrouwen een korte urinebuis waardoor de bacteriën gemakkelijk op de verkeerde plek kunnen komen.

Een blaasontsteking kan ook gemakkelijk ontstaan door seks. Ook dan worden er veel bacteriën verplaatst Het gebruik van een condoom met sperma dodend glijmiddel kan ook een veroorzaker zijn van blaasontsteking.

Maar, zeker als de blaasontsteking vaker terugkomt, vaak zijn er meerdere factoren die blaasontsteking veroorzaken.
Daarom moet de oplossing ook gezocht worden op meerdere vlakken.

Hoe herken je een blaasontsteking?

De verkeerde bacteriën zijn je blaas ingekomen en irriteren de blaaswand. De blaaswand reageert hierop door geprikkeld, gespannen en ontstoken te raken. Je voelt dit meestal door pijn/druk in de onderbuik. Je moet steeds vaker plassen. De plassen worden kleine beetjes en zijn pijnlijk.

Overigens kan dit van vrouw tot vrouw verschillen. Zeker als je vaker blaasontsteking hebt lijkt het soms of de 1e fase wordt overgeslagen (irritatie) en er direct een ontsteking is die ook nog eens sneller kan overslaan naar de nieren waardoor een nierbekkenontsteking kan ontstaan.

Ook in de zwangerschap zijn de symptomen vaak heel anders en minder goed te voelen, waardoor je soms te laat bent en al een nierbekkenontsteking hebt.
Twijfel je?
Laat dan altijd je urine nakijken.
Wordt er niks gevonden maar blijven de klachten aanwezig en worden ze erger?
Bespreek dan met de arts of de urine op kweek kan worden gezet.

Mannen hebben veel minder snel een blaasontsteking. Maar als de symptomen er zijn, altijd contact met de huisarts opnemen.

12 Tips om (blijvend) van een blaasontsteking af te komen

De meest gangbare behandeling tegen blaasontsteking is antibiotica. Het probleem echter van antibiotica is dat het de darmflora kapot maakt waardoor je weerstand verminderd.
En met een verminderde weerstand heb je weer sneller kans op een blaasontsteking.
Veel vrouwen komen daardoor in en vicieuze cirkel terecht van blaasontsteking – antibiotica – blaasontsteking etc.

Wil je echt van die blaasontstekingen af, dan zul je op een aantal vlakken verandering moeten aanbrengen.
In grote lijnen zijn dit de vlakken waar je verandering in kunt gaan aanbrengen.

  1. Voeding
  2. Gezond plasgedrag
  3. Weerstand

Ik ga ze verder uitwerken aan de hand van onderstaande tips.

Gezond plasgedrag

  1. Neem de tijd op het toilet. Zorg dat je ontspant en goed uitplast.
  2. Gezond plasgedrag. Als je grote plassen plast heb je een krachtiger straal om je urinebuis schoon te spoelen. In video 2 leer ik je alles over een gezond plasgedrag.
  3. Een juiste basisspanning in de bekkenbodem. Een gespannen bekkenbodem prikkelt je blaas waardoor je vaker moet plassen. Daardoor heb je kleinere plassen en kan je plas de urinebuis niet goed schoon spoelen. Maar je kan ook juist je plas te lang ophouden waardoor je meer spanning krijgt in je bekkenbodem. Zorg dat je bekkenbodem een gezonde basisspanning heeft. Ik help je daar graag bij.
  4. Kleding. Draag katoenen ondergoed. Een te strakke broek kan ook voor meer spanning in het bekkenbodemgebied zorgen.
  5. Ga na het vrijen plassen, en was/dep je ‘onderkant’ met een koud washandje.
  6. Veeg jezelf af van voren naar achter. Dus van de vagina naar achter richting de anus. De bacteriën moeten weg van de urinebuis. (Dit doen echt heel veel vrouwen niet goed.)

Voeding

  1. Drink voldoende zodat je ook voldoende vocht hebt om te kunnen plassen. 1,5 – 2 liter is het advies per dag (het liefst water en/of kruidenthee).
  2. Gebruik zo min mogelijk / geen suiker. Suiker ondermijnt je weerstand. Als je weerstand lager is heb je meer kans op blaasontstekingen.
  3. Gebruik zo min mogelijk / geen koffie en zwarte thee of andere dranken met cafeïne. Dit prikkelt de blaas waardoor je vaker moet plassen.

Weerstand

  1. Verhoog je weerstand. Gebruik aanvullende voedingssupplementen en vitamine C.
  2. Verbeter je darmflora, zeker na een antibioticakuur. Je kunt daar probiotica voor gebruiken.
  3. Gebruik D-mannose. In D-mannose hebben ze het werkende bestanddeel van o.a. de cranberry gestopt. Dit product (wetenschappelijk bewezen) maakt de blaaswand sterker. Het zorgt voor een beschermend laagje op het slijmvlies van de blaaswand waardoor bacteriën zich niet goed kunnen hechten. Tevens kun je met D-mannose een opkomende blaasontsteking wegkrijgen.

Belangrijk om te weten: Veranderingen in de blaas na de overgang

Terugkerende blaasontstekingen komen vaker voor door het dalen van het aantal lactobacillen. Het vaginaal toe te dienen hormoon oestrogeen (verkrijgbaar via huisarts of gynaecoloog) kan goed helpen of Basilac Feminal. Dit is een probioticum met twee soorten lactobacillen.
Het helpt alleen na de overgang omdat dan de hormonen die lactobacillen weer laten aangroeien afwezig zijn.

Aanvullende therapie

Vind je het lastig om je eetpatroon aan te passen, ga dan naar een (orthomoleculair) voedingsdeskundige. Die weet alles over voeding en de producten die je helpen om je weerstand te vergroten en je darmen in gezonde conditie te krijgen.

Als je veel blaasontsteking hebt gehad dan kan de blaas daardoor verkrampt raken, of meer spanning hebben. Een osteopaat kan je dan helpen om meer ontspanning in je blaas en buikholte te krijgen. Als de blaas meer ontspannen is vergroot je daarmee zijn weerstand waardoor het een eventuele volgende ontsteking beter kan tegen gaan.

Bekkenbodemtherapie. Al bovenstaande punten, zoals een gezond plasgedrag komen aanbod in de online bekkentherapie. Maar je kunt natuurlijk ook naar een bekkentherapeut bij jou in de buurt gaan.

Ik hoop je met dit artikel geholpen te hebben in de zoektocht naar een oplossing tegen (terugkerende)blaasontsteking.

Als je nog meer tips hebt hoor ik ze heel graag van je.
Je kunt ze plaatsen in het commentaarveld hieronder.

 

 

6 antwoorden
  1. Willy
    Willy zegt:

    Beste Yildiz,
    Ik wilde even jouw tip aanvullen wat betreft D-Mannose. Dat helpt inderdaad heel goed tegen blaasontsteking. Je moet wel de zuivere D-Mannose kopen, niet een preparaat waar D-mannose in zit zoals bv bij het Kruidvat.
    Ik koop het zelf altijd voor mijn moeder bij Mannafit.nl. Deze verkopen zuivere D-Mannose. Na jaren van regelmatig antibiotica gebruik is mijn moeder nu al 10 jaren zonder blaasontsteking. Ik heb dit ook al aan meerdere mensen doorgegeven met prima resultaat.

    Beantwoorden
    • Yildiz van der zijden
      Yildiz van der zijden zegt:

      Dank voor je reactie Willy!
      Een hele goede ook, want goedkope D-mannose wordt niet goed opgenomen in je lichaam en plas je gewoon uit.
      Dus altijd, een wat duurdere, maar zuivere D-mannose kopen.

      Beantwoorden
  2. Ge
    Ge zegt:

    Hoi Yildiz,
    Nog even iets over de blaasontsteking, en de natuurgeneeskunde.
    Ik ging naar haar toe met het idee dat ik er meteen iets voor zou krijgen.
    Maar dat was niet zo. Ze heeft mijn lichaam eerst doorgemeten, daar kwam nog al het een en ander uit . Dat moest eerst opgelost worden om bij het probleem te komen. Ze vergeleek het met een ui 🧅 waar laag voor laag afgepeld moest worden om bij de kern te komen.
    Anders kon ze mijn probleem van de blaasontsteking niet oplossen. Intussen zijn er een hoop dingen opgelost waar ik nu geen last meer van heb. En ik heb dus ook geen chronische blaasontsteking meer!
    Ik heb in het verleden heel veel antibiotica gekregen voor allerlei dingen. Dat ook veel kapot kan maken in je lijf. Natuur producten zijn niet schadelijk.

    Lieve groet en een mooi weekend gewenst.
    Ge

    Beantwoorden
  3. Gerda
    Gerda zegt:

    Yildiz, wat goed om daar aandacht aan te geven. Wat dacht je van opspattend wc water als je ontlasting hebt. Hangt misschien van de toiletpot af, maar bacterievrij zal het eventueel opspattende water niet zijn..

    Beantwoorden
    • Yildiz van der Zijden
      Yildiz van der Zijden zegt:

      Hallo Gerda,

      Dat is een goede!
      Wellicht dat dat inderdaad ook tot blaasontsteking kan leiden.
      Goed opletten en schoonmaken dus als er opspattend water is geweest, zeker als je gevoelig bent voor blaasontsteking.

      Vriendelijke groet, Yildiz

      Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *