Back to Basics

Vandaag gaan we even terug naar de basis.

Want of je nou urineverlies hebt/had of een verzakking, onderstaande ‘moet’ je beheersen om je klachten onder controle te krijgen.

  • Buikdruk op kunnen vangen
  • Alléén de bekkenbodemspieren kunnen intrekken zonder hulpspieren
  • Een juiste reactie hebben op aandrang
  • Juiste spanning hebben in het bekkengebied

Hoe zit het ook alweer? De functie van de bekkenbodem

De bekkenbodem heeft als functie:

1. Bassispanning
2. Coördinatie
3. Aanspannen
4. Loslaten

Basisspanning

De bekkenbodem ligt onder in ons bekken, als een soort hangmatje. Hij sluit de onderkant van het bekken af. Onze organen liggen in een soort zak, het buikvlies. Aan de bovenkant wordt het afgesloten door het middenrif, aan de onderkant door de bekkenbodem.

Omdat we als mensen rechtop staan, lopen etc. is er altijd een lichte druk van de organen op die bekkenbodem. Daarom moet de bekkenbodemspier altijd een beetje aanspannen om die ondersteuning te kunnen bieden.

Coördinatie

Om die ondersteuning en het afsluiten van de plasbuis goed te kunnen doen moet de bekkenbodem mee kunnen bewegen met wat je aan het doen bent. Dan kan hij op het juiste moment extra aanspannen als dat nodig is. Dit noemen we coördinatie. De spier moet op het juiste moment kunnen doen wat er van hem gevraagd wordt.

Voor een juiste coördinatie moet het bekkengebied een juiste spanning hebben. Staat de boel strak (teveel spanning in buik, billen en/of benen) dan kan hij niet goed meer aanspannen en kun je urine verliezen of de verzakking kan verergeren.

Daarnaast moet er ook voldoende kracht in de bekkenbodemspier aanwezig zijn, zodat de extra aanspanning, als dat nodig is (bijvoorbeeld bij hoesten, niezen, sporten), kan worden volgehouden.

Loslaten

De bekkenbodem moet dus op het juiste moment kunnen aanspannen, èn hij moet daar de juiste kracht voor hebben. Maar hij moet ook kunnen loslaten, kunnen ontspannen. Loslaten is belangrijk als je bijvoorbeeld gaat plassen, ontlasten of vrijen.

Bovenstaande klinkt wellicht wat theoretisch of ingewikkeld, maar is toch belangrijk om te snappen. Hoe meer je je lichaam begrijpt, en zeker ook je bekkenbodem, hoe beter je weet wat je moet doen. En deelneemsters aan de online bekkenbodemtherapie weten dat ik dit rustig en stap voor stap opbouw. En dames die nog niet hebben meegedaan: Ik bouw het dus rustig op zodat je bovenstaande gaat beheersen 😊

Buikdruk

Als je bovenstaande beheerst kun je dus buikdrukverhogende momenten gaan opvangen. Daar heb je namelijk coördinatie en kracht voor nodig. Je moet op het juiste moment de bekkenbodem aanspannen, bijvoorbeeld als je tilt of sport of hoest of niest.

Alléén de bekkenbodemspieren aanspannen, zonder hulpspieren

Pas als je ècht goed je bekkenbodemspier kunt aanspannen krijg je er controle over. Bijna alle deelneemsters aan de online bekkentherapie ontdekken dat ze altijd veel te hard aanspande.
Als ze de overmatige spanning (van buik, bil, benen de zogenoemde smokkelspieren) leren loslaten kan de kracht en coördinatie van de bekkenbodem gaan toenemen.

Juiste reactie op aandrang

Als je bovenstaande beheerst kun je ook juist gaan reageren als je aandrang hebt.
De kunst is namelijk om alleen die bekkenbodem even aan te spannen zodat de aandrang weggaat. En dus niet te verkrampen waardoor er teveel druk ontstaat en het juist mis kan gaan.

Juiste spanning in het bekkengebied

Vaak is er door (jaren)lang urineverlies of verzakkingsklachten een verkeerde spanning in het bekkengebied ontstaan. De bekkenbodem is zwak (want nooit goed geoefend) de buik, bil, beenspieren werken te hard en zijn te gespannen omdat ze zijn gaan compenseren voor de bekkenbodemspieren.

Door te leren de bekkenbodem goed aan te spannen, en sterker te maken kunnen de omliggende teveel aanspannende spieren weer gaan loslaten.

Als de bekkenbodem sterker is en je de spieren eromheen (buik, bil, beenspieren) kunt loslaten kun je ze sterker gaan maken. (kracht of verkramping in spieren zijn namelijk twee heel verschillende dingen) Dat zorgt ervoor dat de samenwerking verbetert, en het hele gebied weer goed kan gaan functioneren.

Dat doen we dus allemaal in de online bekkentherapie. Uiteraard combineren we alles met een goede houding, wat de functie en samenwerking van alle spieren verbetert.

Daarna is het belangrijk de bekkenbodem actief te houden zodat de spieren weten wat ze moeten blijven doen. Daar ga ik in een volgend blog op in.

Als je bovenstaande leest, waar ligt dan voor jou nog de grootste ‘uitdaging’?
Wat vind je nog lastig? Waar kun je nog meer op gaan letten?