Sporten

Sporten is natuurlijk heel belangrijk.
Maar als je last hebt van een verzakking of urineverlies is het kiezen van de juiste sport extra belangrijk.

Hieronder zet ik  op een rijtje wat ik goede sporten vind om te doen. Uiteraard is deze lijst niet volledig. Doe jij een sport waar je veel baat bij hebt laat het me dan weten.

Wandelen

Altijd goed. Heerlijk in de buitenlucht, en als je er flink de pas inzet ook nog goed voor de (spier)conditie. Geschikt  voor alle leeftijden.

Let op: Als je last hebt van een verzakking houd dan wel in de gaten dat je binnen je grenzen blijft. Vraag jezelf af: hoelang kan ik lopen zonder dat ik last heb?
Houd deze tijd aan en bouw dan langzaam op.

Wil je werken aan je wandeltechniek waardoor je nog efficiënter kunt lopen en actiever je spieren gebruikt maak dan een afspraak bij een Oefentherapeut Cesar/Mensendieck. Of volg een cursus ChiWalking.

Pilates

Is een oefenmethode voor het hele lichaam. Er wordt geoefend vanuit het centrum van je kracht (powerhouse zoals ze dat noemen). De oefeningen worden vanuit een rustige ademhaling gedaan wat de concentratie en de controle over de oefeningen vergroot.

Pilates heeft veel overeenkomsten met de Oefentherapie en de oefeningen die ik je leer in de online bekkentraining. Pilates is dan ook een goede bewegingsvorm om je bekken en bekkenbodemspieren in conditie te houden.

MedicalKinetics

MedicalKinetics is een nieuwe bewegingsleer waarvan de oefeningen gebaseerd zijn op de natuurlijke, dagelijkse bewegingen.
MedicalKinetics is ontwikkeld vanuit de nieuwste inzichten op biomechanisch en medisch-wetenschappelijk terrein en bestaat uit het aanleren van totaalbewegingen die zo zijn samengesteld dat bij elke oefening het gehele lichaam wordt aangesproken op stabiliteit, kracht en soepelheid.

Door het unieke, uitgebalanceerde programma werkt MedicalKinetics niet alleen op het fysieke deel van het lichaam maar omvat het systeem de gehele mens

MedicalKinetics wordt gegeven door Oefentherapeuten Cesar/Mensendieck

Fitness

Fitness is een prima manier om je kracht en conditie op te bouwen.
Let wel altijd op dat je de oefeningen met een juiste houding uitvoert en niet te zwaar traint. Je kunt bij elke oefening ook steeds je bekkenbodem en onderbuikspieren aanspannen.

Zwemmen en aquarobics

Deze sporten en bewegingsvormen zijn prima om te doen. In het water staat er minder druk op de bekkenbodem en dus kun je prima op deze manier je lichaam in conditie krijgen/houden.

Sportschool groepslessen

In sportscholen worden veel verschillende lessen gegeven. Start met een low-impact les, daar heb je de minste kans op springoefeningen. Vraag het ook even goed na voordat je een les gaat volgen.

En heel belangrijk: luister niet al te goed naar de juf/meester….. Meestal is de dame/heer die de les geeft enorm fanatiek en wil je telkens motiveren om nógmaals en nóg zwaarder  iets te doen. NIET DOEN! Hiermee forceer je jezelf en loop je de kans dat je meer klachten krijgt. Gewoon lekker meedoen en als je voelt dat het genoeg is dan stop je even.

Skaten

Prima om te doen. Doordat het een glij beweging is heb je weinig druk op je bekkenbodem.
Voor mij was skeeleren echt een uitkomst. Ik kwam weer eens wat verder dan mijn rondje wandelen, ging lekker hard, mijn ademhaling ging wat omhoog en mijn been,heup, bil , buik en rugspieren werden getraind.

Sporten waarbij veel gesprongen wordt of de buikdruk verhoogd wordt zijn minder aan te raden.

Hardlopen, volleybal, tennis, hockey…..

JA MAAR ik wil weer zo graag!!
Zorg dan dat je begint met het op orde krijgen van de kracht van de bekkenbodem, de bekkenspieren (buik, bil, heup,rug) en start dan heeeel rustig. Gewoon stukje wandelen en dan stukje rennen.
Door eerst stevig door te wandelen bouw je een goede voorspanning op in je bekkenbodemspieren. Probeer dan stukjes hard te lopen (zonder klok, gewoon op gevoel!) en wissel het af met stukjes wandelen. Bouw dit RUSTIG op.

En denk ook eens na op wat voor schoenen je loopt…. Ik kan weer hardlopen dankzij barefoot schoenen (Vibram fivefingers). De schoenen hebben me gedwongen om rustig op te bouwen, mijn techniek aan te passen en te luisteren naar mijn lichaam.  ChiRunning is een absolute aanrader om efficiënt en blessurevrij hard te lopen.

Rustig opbouwen en goed luisteren naar je lichaam zijn de sleutels tot succes!

Zijn er sporten of bewegingsvormen die jou hebben geholpen?
Laat het me weten dan plaats ik ze op deze pagina.