Moet je van koffie vaker plassenMoet je van koffie vaker plassen?

Dit is een veelgestelde vraag, en het antwoord is: Ja.

Koffie werkt vochtafdrijvend, wat betekent dat je lichaam sneller vocht afdrijft na het drinken ervan, waardoor je blaas zich sneller vult en je vaker moet plassen.

Dit geldt ook voor alcohol, zwarte (en groene!) thee, en energydrankjes. Wanneer je deze dranken drinkt, drijft je lichaam meer vocht af, waardoor je blaas zich sneller vult en je dus vaker naar het toilet moet.

Ik hoor dat ook heel vaak terug van mijn patiënten/deelnemers, dat als ze gaan wandelen, dat ze dan eigenlijk al heel snel weer aandrang hebben om te moeten plassen. En als ik dan doorvraag wat ze hebben gedronken, dan hebben ze eigenlijk altijd één of twee kopjes koffie gedronken, en dan gaan ze wandelen.

En als ik ze dan adviseer om de koffie te vervangen door water of door kruidentee, dan merken ze al heel snel dat de blaas rustiger wordt, en kunnen ze ineens vele malen relaxter, en daardoor verder wandelen zonder al snel weer aandrang te hebben.

Krijg een rustiger blaas

Reageert jouw blaas inderdaad op koffie en/of zwarte/groene thee dan kun je de volgende dingen gaan uitproberen.

1. Je kunt als experiment de koffie vervangen door water of kruidentee en dan kijken hoe je lichaam daarop reageert,  en ervaren of je blaas daar wat rustiger van wordt.
Met alcohol natuurlijk altijd niet te veel drinken en energydranken het liefste helemaal laten staan… Want daar zit zoveel cafeïne en suiker in, dat het eigenlijk je hele systeem super alert maakt (hartslag, bloeddruk en ademhaling verhogen zich).

2. Omdat vele mensen niet zonder hun kopje koffie kunnen in de ochtend…
Kun je ook uitproberen hoe het gaat als je NA je wandeling je kopje koffie neemt. Dan heb je lekker kunnen wandelen, en daarna je bakkie koffie.

Dranken die de blaas prikkelen

Er zijn nog meer dranken die een effect hebben op je blaas.
Dat zijn de koolzuurhoudende dranken, zoals cola, sinas, spa rood. Eigenlijk alles waar prik in zit. Deze dranken  prikkelen je blaaswand waardoor je blaas sneller een seintje gaat geven met aandrang om te moeten plassen.

Ook met deze dranken kun je experimenteren. Wat gebeurt er met je blaas als je vaker water,sap of kruidenthee neem? Hoe gaat het dan met de activiteit daarna? Is de blaas dan inderdaad rustiger en hoef je minder vaak te plassen?

 


Laat het me weten in het commentaarveld hieronder.

En als je nog aanvullingen hebt op dit blog, dan hoor ik ze graag!

 

Plassen als je de kraan aanzetWaarom moet je plassen als de kraan aangaat?

Hoe kan dat toch dat water zo’n effect heeft op onze blaas?
Sommige vrouwen (en mannen) moeten altijd plassen als ze onder de douche staan.
Sommige als ze langs een riviertje wandelen of snelstromend water horen. En heel veel krijgen aandrang als ze de kraan aandoen.

Maar die kraan is maar een kraan.

En jouw blaas zit in jouw lichaam.

Het heeft dus eigenlijk helemaal niks met elkaar te maken.
Waarom krijg je dan aandrang om te moeten plassen??

Aangeleerd gedrag waardoor je moet plassen

Het ontstaat door aangeleerd gedrag. Ooit vond je het wel makkelijk om onder de douche te plassen. En als je dat vaker deed dan is je lichaam dat gaan onthouden. En als je dan ging douchen, dan werd het signaaltje om te moeten plassen steeds sterker, tot het resulteerde in dat je onder de douche altijd aandrang krijgt om te moeten plassen.
Je hebt het jezelf dus (onbewust!) aangeleerd.

Bij de kraan werkt dat ook zo. Je hebt wellicht van kinds af aan gehoord (van je moeder, zus, tante, vriendin etc) dat ze de kraan aanzetten en riepen ‘Oh, ik moet meteen plassen!’
Je bent toen bij jezelf ook gaan opletten of je inderdaad moet plassen als je de kraan aanzet.
En hoe meer je daar op bent gaat letten, hoe meer het je is opgevallen dat je inderdaad moest plassen.

(onbewuste) relatie tussen jou en de kraan waardoor je moet plassen

Ook hier geldt dus dat je (onbewust) zelf steeds meer de relatie hebt gelegd tussen de kraan aanzetten en moeten plassen. Waardoor je lichaam daarop is gaan reageren door elke keer, als jij de kraan aanzet, te reageren met aandrang om te moeten plassen. Moeten plassen als je de kraan aanzet is daardoor dus ook aangeleerd gedrag.

Maar ik heb daar dus totaal geen last van. Want ik heb me dat nooit aangeleerd.
Ik heb mijn brein nooit geleerd de connectie te maken tussen water en moeten plassen.

En gelukkig kun jij het ook gewoon afleren. Het is tenslotte aangeleerd gedrag, dat kun je dus weer afleren. Maar het is ook best lastig, en kost tijd, omdat gedrag afleren nou eenmaal altijd lastiger is dan nieuw gedrag aanleren.

Hoe stop je aandrang om te moeten plassen als de kraan aangaat?

Gelukkig kun je leren om geen aandrang te krijgen als je de kraan aanzet (of gaat douchen, of snelstromend water hoort). Er zijn twee belangrijke factoren waar je dan aan moet werken: Je brein en je bekkenbodemspieren.

Het brein

Het is belangrijk om je brein te gaan geruststellen dat er niks aan de hand is als je de kraan aanzet.
Bijvoorbeeld: ‘Niks aan de hand, het is maar een kraan’, of  ‘Ontspan, ik kan prima mijn plas ophouden’, of ‘Niks aan de hand, ik ben net nog geweest’.
Je gaat daardoor langzaam het signaal ontkoppelen bij jezelf.

Het is dan wel belangrijk dat je jezelf positief en ondersteunend toespreekt.
(Dus niet: “Potverdorie nou moet ik weer plassen!’. Maar ‘Ontspan, niks aan de hand, ik ben net nog naar de wc geweest, gewoon even aan wat anders denken’.)

Bekkenbodemspieren

Hoe beter de controle over je bekkenbodemspieren is, hoe meer vertrouwen je hebt in je lichaam en bekkenbodem. Zodat je de aandrang rustig kunt tegenhouden door je bekkenbodem iets aan te spannen.

En als je dit een tijdje doet zul je merken dat de aandrang afneemt en gaat stoppen als je de kraan aanzet.

Heb je nog geen goede controle over je bekkenbodemspieren?
Dan help ik je heel graag verder met mijn online bekkenbodemtherapie.

In de onderstaande video leg ik ook uit hoe je de aandrang kunt stoppen als je de kraan aanzet.

En natuurlijk mag je mijn blog en video ook delen.
Op mijn youtube kanaal vind je heel veel video’s waarin ik uitleg geef over de bekkenbodem.

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

Hoe je brein kan helpen om rust in je blaas te krijgen, en op tijd het toilet te halen.Rust in je blaas

Je kent het vast wel. Dat gevoel dat je moet plassen maar er is (nog) geen wc in de buurt…
Of misschien is het toilet wel dichtbij (achter je voordeur) maar ben je er nog net niet.
Of er staat een lange rij voor je met dames (of heren) die ook naar het toilet moeten…

Het liefste zou je willen dat er één truc is om de aandrang tegen te houden. Maar meestal is het een combinatie die je gaat helpen.

Controle over bekkenbodemspieren én je brein

Om bij aandrang je plas goed tegen te houden heb je controle over je bekkenbodemspieren nodig, én over je brein.

Op het moment dat je aandrang voelt ontstaat er een stressreactie in je lichaam: Zeker als het al eens is misgegaan en je druppels/scheutje/je hele plas hebt verloren, dan schrik je als je weer ‘die aandrang’ voelt.

Door de schrik ontstaat er een stress reactie in je lichaam: de spierspanning verhoogt zich, en je ademhaling verhoogt zich. Heel vaak heb je dan ook een (negatief) stemmetje in je hoofd dat de verkeerde dingen zal zeggen. Ik zal daar verderop in het artikel dieper op ingaan.

Om de aandrang ontspannen tegen te houden heb je dus zowel controle over je bekkenbodemspieren nodig, als de juiste woorden in je brein.

De vier elementen om je aandrang tegen te houden

  1. Vertrouwen
  2. Blijf ontspannen
  3. Zoek afleiding
  4. Denk positief

Vertrouwen

Als je geen vertrouwen in je bekkenbodem hebt dan zal elke aandrang je stress gaan geven. Daarom is het heel belangrijk om controle over je bekkenbodemspieren te gaan krijgen. Hoe beter je ze kunt aanspannen en bewust ontspannen, hoe meer vertrouwen je krijgt om de aandrang ontspannen tegen te houden.

Als je je bekkenbodemspieren op de juiste manier oefent (daar help ik je graag bij) en je krijgt weer controle over je bekkenbodemspieren, dan ga je eerst zorgen dat je de aandrang onder gemakkelijke omstandigheden (thuis, in bekende omgeving)  goed onder controle krijgt.
Als het in gemakkelijke situaties lukt geeft dat je vertrouwen waardoor je datzelfde ergens anders ook kunt gaan toepassen.

Als je gaat oefenen om de aandrang wat uit te stellen (veel kleine plasjes doen zorgt voor overprikkeling in je blaas, waardoor je weer sneller aandrang krijgt) oefen je eerst om je aandrang kort uit te stellen (2-5 minuten). Als dat goed gaat maak je het wat langer.
Zo krijg je vertrouwen in je lichaam.

Vaak laten we iemand ook een plasdagboek invullen zodat je kunt zien wat er in je blaas past. Hoe groot je grootste plas is en je kleinste. Als je weet wat er in je blaas past geeft dat vertrouwen om ook bij flinke aandrang het nog even ontspannen op te kunnen houden. Daarom is het goed om een plasdagboek in te vullen (en na een tijdje te herhalen) dan zie je wat er in je blaas past.

Klik hier voor het plasdagboek

Blijf Ontspannen

(fikse) Aandrang geeft stress in je lichaam, waardoor er meer spanning in je bekkenbodem en op je blaas komt, en het moeilijker wordt om je plas tegen te houden.
Als je je daar bewust van bent kun je gaan opletten dat je je lichaam bewust ontspant: Adem rustig door en ontspan je buik en billen.
Door ontspannen te blijven verlaag je de algehele spanning in je bekkenbodemgebied.

Als je gespannen, gestrest of zenuwachtig wordt verhoog je dus de spanning in je bekkenbodemgebied waardoor ook de aandrang zal toenemen.

Bij heftige aandrang kan het helpen om 3-5 seconden rustig de bekkenbodem aan te spannen. Door die aanspanning ontspant de blaas en neemt de aandrang af.
En dan kom je ook weer bij punt 1 uit: vertrouwen. Als je controle hebt over je bekkenbodemspieren kun je op het juiste moment ze even aanspannen.

Zoek afleiding

In combinatie met ontspannen blijven, zoek je ook afleiding: Om je heen en met (positieve)gedachten. Dit is een belangrijke stap om je brein rustig te krijgen.

Je kunt van alles doen om jezelf af te leiden. Je kunt om je heen kijken, je kunt gaan zingen, je kunt iets gaan doen in huis, je kunt even naar boven lopen, je kunt even naar de andere kant van de kamer lopen, je kunt je voeten op de grond voelen staan.
Alles wat je gedachten even een hele andere kant opstuurt helpt je om de aandrang naar de achtergrond te plaatsen.

Denk positief – Zeg de juiste woorden tegen jezelf

Een hele belangrijke stap om je brein rustig te krijgen en houden is om het juiste te zeggen tegen jezelf.
Dat klinkt heel gemakkelijk, maar met z’n allen zijn we helaas best goed in denken aan wat we niet willen…

Denken aan wat je NIET wilt levert alleen niet zo veel op…

Sterker nog, als je denkt aan wat je NIET wilt dan krijg je dat juist.
Je hersenen weten namelijk niet wat echt is. Of je nou het juiste of verkeerde denkt, ze zullen die gedachten opvolgen.

Denk positief – Krijg vanuit je brein je blaas rustig

Door de juiste woorden positief te formuleren kun je er, vanuit je brein, voor zorgen dat je lichaam, en dus je blaas, gaan doen wat jij wilt. Namelijk nog even de plas ophouden tot je rustig op het toilet zit.

Concentreer je dus onderweg naar huis op deze positieve gedachten. Het toilet is meestal maar een paar stappen verder dan de voordeur.  Je zult zien dat het nu wel gaat lukken.

Naast het goed leren gebruiken van je bekkenbodemspieren leer ik je dus graag ook je gedachten en brein goed te gebruiken, zodat je met zowel lichaam als geest op tijd en ontspannen het toilet gaat halen.

Ik ben erg benieuwd naar jouw positieve gedachten.
Waar let jij het meeste op?
Of waar ga jij nu extra op letten?

Schrijf het in het reactie veld hieronder.

 

staand man die plastWaarom hebben mannen snel aandrang om te plassen als ze obstipatie hebben?

Steeds maar moeten plassen, en vaak flinke aandrang hebben als je moet plassen is vervelend.

Je bent steeds opzoek naar een toilet in de buurt en houdt rekening met toiletbezoek onderweg of tijdens een wandeling.

Vaak denken we dat alleen vrouwen hier last van hebben. Maar mannen hebben er net zo goed last van. Boven de 45-50 jaar, als de prostaat langzaam wat groter wordt, kan vaak moeten plassen steeds hinderlijker worden.

Een belangrijke oorzaak om veel aandrang te hebben om te moeten plassen, is de spanning in de bekkenbodemspieren. Hoe meer spanning in de bekkenbodem, hoe meer de blaas geprikkeld wordt en aandrang geeft om te moeten plassen.

Maar er is nòg een belangrijke oorzaak, die bij mannen nog sneller aandrang geeft.

Belangrijke oorzaak bij mannen om aandrang te krijgen

Een belangrijke oorzaak voor (heftige) aandrang (en soms ook licht urineverlies) is obstipatie.
Als de darm namelijk vol is komt hij dichter tegen de blaas aan te liggen.man darm blaas

Tussen de blaas en de darm licht een sinusknoopje en zodra de darm vol is en tegen dat sinusknoopje drukt geeft die en signaal naar de blaas.

En die reageert dan alsof hij vol is. Je voelt aandrang om te moeten plassen.
Maar dat hoeft dus zeker niet het geval te zijn. Het is de druk van de darm die dat veroorzaakt.

Belangrijk is dus dat je elke dag naar het toilet kan om te ontlasten.

Meerder factoren zijn van invloed of je elke dag ontlasting hebt.
Het heeft met goede voeding, voldoende drinken, voldoende bewegen EN een juiste toilethouding te maken of de ontlasting gemakkelijk kan komen.

In de gratis lessen voor mannen leg ik uit over een juiste toilethouding, en hoe je met een oefening de ontlasting gemakkelijker kunt laten komen.

In onderstaande video leg ik ook uit waarom obstipatie meer aandrang geeft om te moeten plassen.

 


Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

Oefenen met een ring pessariumEen ring (pessarium) heb je meestal niet voor niets.

Het weefsel van je blaas, plasbuis of baarmoeder is te ver verzakt, en komt buiten de ingang van de vagina uit.
En, als zeer goede (tussen) oplossing als oefeningen onvoldoende resultaat geven, kan dan een ring (pessarium) ingebracht worden door de huisarts of gynaecoloog.

Voor heel veel vrouwen is dit een fantastische oplossing.

Maar ‘het werk’ is dan nog niet klaar…
Want de verzakking kan dan goed ondersteund worden door de ring, de bekkenbodemspieren zijn meestal nog heel zwak.

Een verzakking kan in verschillende stadia aanwezig zijn.

Stadium 0-1:      Er is een lichte verzakking, deze geeft meestal geen klachten.
Stadium 2:          De verzakking is verder gevorderd, maar komt met persen niet voorbij de ingang van de vagina. Dit kan wisselend klachten geven. De ene vrouw heeft nergens last van, de ander heeft hier flink last van.
Stadium 3:          De verzakking komt met persen voorbij de ingang van de vagina. Ook hier kan het zijn dat de ene vrouw nergens last van heeft, en de ander heel veel en zelfs constant klachten heeft.
Stadium 4:          De verzakking komt ook zonder persen voorbij de ingang van de vagina. De meeste vrouwen ervaren klachten. Waarbij sommige vrouwen constant klachten ervaren, en andere pas in de loop van de dag.

Het is dus per vrouw heel verschillend hoeveel last er wordt ervaren van de verzakking.

Wat moet je doen als je een blaas of baarmoeder verzakking hebt?

Stap 1 is altijd om de bekkenbodemspieren te gaan oefenen.
Maar je bent een heel mens, één heel lichaam, en alles werkt met elkaar samen.
Daarom is het ook belangrijk om verder te kijken dan alleen de bekkenbodemspieren.
Een juiste (actieve) houding zorgt ervoor dat je bekkenbodemspieren vanzelf een betere basisspanning krijgen. En leer hoe je buikdrukverhogende momenten moet opvangen, leer je ademhaling goed te gebruiken en wordt sterker in het gehele bekkengebied.

Wat als oefeningen onvoldoende helpen?

Als oefeningen onvoldoende helpen om de dagelijkse hinder van de verzakking te doen afnemen kan er eerst gekozen worden voor een ‘conservatieve behandeling’, namelijk het plaatsen van een ring (pessarium). Wees hier alert op, en vraag altijd aan je arts of gynaecoloog of dat bij jou mogelijk is.

Te vaak krijg ik reacties van vrouwen waarbij de verzakking te ver gevorderd is, en de optie van een ring (pessarium) nog nooit besproken is. (Dan is mijn advies dus altijd om eerst te bespreken of een ring mogelijk is). Vraag hier dus zelf ook naar.
Elke vrouw is anders gebouwd, en daarom zijn er verschillende vormen en modellen van een ring (zie ook het plaatje boven aan dit artikel). De afgelopen jaren is de kwaliteit van het gebruikte materiaal flink toegenomen.

Moet ik dan toch nog oefenen als ik een ring (pessarium) heb…?

Als een ring geplaatst is, en goed zit (te klein dan zakt hij eruit, te groot dan voel je hem zitten) dan zijn de meeste verzakkingsklachten weg.
Maar dan zijn nog steeds het ondersteunende weefsel en de spieren zwak
Het is daarom, ook met een ring (pessarium), nog steeds heel belangrijk om je bekkenbodemspieren te oefenen.
Je wilt namelijk wel dat de ring (pessarium) blijft zitten. En hoe sterker je spieren zijn, hoe groter de kans dat dat gebeurt.

Groot voordeel van een ring is dat het verzakte weefsel niet meer op de bekkenbodem drukt, waardoor je je bekkenbodemspieren ineens veel beter kunt voelen en oefenen. De kracht van de bekkenbodemspieren kan nu dus veel gemakkelijker gaan toenemen. Voor sommige vrouwen betekent dit zelfs dat ze op een gegeven moment weer zonder ring kunnen.
Een ring (pessarium) zorgt dus zeker niet voor luie spieren. De spieren kunnen juist veel meer geactiveerd gaan worden.

Een ring geeft minder ondersteuning bij een endeldarm of rectusverzakking, maar is altijd de moeite waard om te proberen of klachten toch verminderen. Mocht je een gecombineerde verzakking hebben van bijvoorbeeld de baarmoeder en de endeldarm, dan zou een ring wel kunnen helpen tegen vervelende gevolgen van deze verzakkingen. Bijvoorbeeld het verliezen van lucht (oncontroleerbare vaginale of anale windjes).

Heb je een (lichte) verzakking dan is altijd het advies om eerst:
1. De bekkenbodemspieren te gaan oefenen

Daarnaast wil je het volgende beheersen zodat een verzakking niet verergert.

  1. Een juiste plas- en ontlastingsgedrag zodat je aandrang onder controle hebt, en de ontlasting regelmatig is.
  2. Een juiste plas- en ontlastingshouding zodat je goed leeg plast en geen druk zet op de bekkenbodem. Vooral bij ontlasten is dat super belangrijk. Heel vaak verergeren verzakkingsklachten na een periode van obstipatie.
  3. Zorg voor een actieve houding, zodat je vanzelf al een betere basisspanning krijgt in je bekkenbodemspieren.
  4. Leer buikdrukverhogende momenten op te vangen zoals hoesten, niezen, bukken, tillen.
  5. Wordt sterker in je hele bekkengebied (buik, bil, heup en rugspieren) Alle spieren werken met elkaar samen, dus hoe sterker je bent, hoe sterker je bekkenbodemgebied wordt en hoe meer je aankunt.
  6. Zorg dat je goed naar je lichaam luistert. Je balans in wat je doet en wat je aankunt is meestal een van de allerbelangrijkste factoren om verzakkingsklachten onder controle te krijgen.

Uiteraard komen alle bovenstaande punten uitgebreid aanbod in de online bekkentherapie.

Mocht je teveel last hebben van je verzakking, en oefeningen bieden onvoldoende resultaat bespreek dan met je huisarts of gynaecoloog of bij jou een ring (pessarium) een oplossing kan bieden.

Heb je al een ring?
Zorg dan dat je gaat oefenen.
Activeer en versterk je bekkenbodemspieren, zodat de ring op zijn plek blijft zitten, en een operatie niet nodig is. Ik help je daar graag bij.

Hier vind je nog meer informatie over verzakkingsproblemen

 

 

bekkenbodem van mannen

Ik wil je graag wat vertellen over de bekkenbodem van mannen.

Veel mensen denken dat alleen vrouwen een bekkenbodem hebben, maar niets is minder waar!

Zowel mannen als vrouwen hebben een bekkenbodem en ze lijken zelfs ook nog op elkaar.

bekkenbodem van mannen

 

Het grootste verschil is natuurlijk dat een vrouw drie openingen in de bekkenbodem heeft en een man twee.

De man heeft een opening voor de ontlasting (anus) en voor de urine (plasbuis in de penis).
De vrouw heeft een opening voor de ontlasting (anus), voor de urine (urethra = plasbuis) en een opening voor de baring van een kind en de voortplanting/gemeenschap (het baringskanaal, de vagina).

Bij zowel de man als de vrouw hangt de bekkenbodem als een soort hangmat onderin het bekken.
Bij zowel de man als de vrouw kan de bekkenbodem te slap of te veel gespannen zijn.
Waarbij dat bij de man over het algemeen vooral aandrang en plasproblemen geeft. En bij de vrouw urineverlies, verzakking en aandrang problemen.

Aanmelden bekkentherapie voor mannen: klik hier

Wat is nou een specifieke klacht van een man?

bekkenbodem van mannenMannen hebben een prostaat.
De prostaat ligt om de plasbuis heen. Vanaf ongeveer het 40e levensjaar begint de prostaat te groeien.
Dit is een goedaardige vergroting van de prostaat.
Zo’n 30% van de mannen krijgt last van deze vergroting. Door het vergroten van de prostaat wordt namelijk heel langzaam de plasbuis wat dichtgedrukt.
Het wordt dan moeilijker om de urine eruit te krijgen, de straal wordt minder krachtig en het duurt langer voordat het plassen op gang komt.
Door de dunnere straal duurt het ook langer voordat de blaas helemaal is leeg geplast.

Wat er vaak gebeurt, is dat mannen gaan persen bij het plassen om meer kracht te zetten achter hun plasstraal.
De blaas wordt daardoor enorm krachtig.
Als de vergroting van de prostaat te veel klachten geeft, kan er wat aan gedaan worden.
Er zijn meerdere opties maar een ervan is het leegschrapen van de prostaat (TURP-behandeling). Er ontstaat dan meer ruimte en de plasbuis wordt niet meer dichtgeknepen.

Als er altijd flink geperst is tijdens het plassen, kan er na zo’n ingreep een probleem ontstaan. De blaas spant nog steeds heel krachtig aan om de urine eruit te krijgen, want dat was hij gewend om te doen.
Als er dan aandrang is om te plassen, is het ineens heel lastig om de plas op te houden, omdat de bekkenbodemfunctie niet optimaal is.
Voor de operatie heeft een man vaak niet bewust zijn bekkenbodemspieren hoeven te gebruiken, waardoor hij geen idee heeft waar die spieren zitten. Na de operatie moeten die bekkenbodemspieren ineens aan het werk om de urine op te houden. Als de bekkenbodem dan geen goede controle heeft, veel te gespannen is of juist niet sterk genoeg ontstaat er urineverlies.

Aanmelden bekkentherapie voor mannen: klik hier

5 Tips voor de bekkenbodem van mannen

  1. Oefen de bekkenbodemspieren. Ook voor mannen is het belangrijk om controle te krijgen over de bekkenbodemspieren zodat ze goed kunnen aan en ontspannen.
  2. Leer de bekkenbodemspieren te ontspannen. Voor mannen is het belangrijk om ook te leren de bekkenbodemspieren te ontspannen; naast problemen door een vergrote prostaat is een te gespannen bekkenbodem een veelvoorkomende oorzaak van urineverlies en teveel aandrang voor het plassen.
  3. Juiste plashouding. Ook voor mannen is het belangrijk om op een ontspannen manier te plassen zodat de blaas zich goed kan legen. Tijdens het zitten kun je beter je bekkenbodemspieren ontspannen.
  4. Juist plasgedrag. Ook voor de bekkenbodem van mannen is een juist plasgedrag belangrijk.
  5. Ontspannen houding tijdens dagelijkse activiteiten. Ook voor de bekkenbodem van mannen is een ontspannen houding belangrijk. Met name de benen, billen en buik moeten worden ontspannen tijdens bijvoorbeeld het zitten.

Zoals je ziet moeten mannen en vrouwen dus eigenlijk op best veel dezelfde punten letten om een gezonde bekkenbodem te krijgen.

Maar om mannen nog beter te kunnen helpen heb ik de afgelopen maanden hard gewerkt om een bekkentherapie speciaal voor mannen te maken.

Uiteraard is er ook eerst basis informatie via vier gratis video’s, en daarna kan er geoefend worden met de ‘Ontspan voor mannen’, of de bekkentherapie VOOR of NA een prostaatoperatie.

Ken je mannen in je omgeving die veel aandrang hebben of wat meer moeite met plassen krijgen? Misschien wel je eigen partner?
Attendeer ze dan op de gratis basis bekkentherapie voor mannen: aanmelden kan via deze link.

Wist jij dat, dat de mannenbekkenbodem zoveel op die van de vrouw lijkt?
Kijk voor de grap maar eens hoe mannen reageren als je verteld dat ze ook een bekkenbodem hebben… Echt totale verbazing soms. Maar des te belangrijker om het erover te hebben! Het kan een hoop leed verminderen…

 

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

 

De verkeerde spieren gebruiken: Ik noem het vaak smokkelspieren.

Ik schrijf en vertel regelmatig over de buikspieren. Dat deze snel te sterk zijn, en dan de functie van de bekkenbodemspieren gaan overnemen.

Je lichaam doet namelijk eerst dat wat gemakkelijk is: je buik aanspannen.

 

En daarna pas wat er nodig is: bekkenbodemspieren aanspannen.
Gevolg: urineverlies

Maar wist je dat er nog veel meer ‘smokkel’spieren zijn?

Vandaag leg ik je meer uit over de adductoren.
Dat zijn de spieren die aan de binnenkant van je bovenbenen zitten.
Deze spieren zitten hoog aan het bekken vast (bij het schaambeen) en aan de bekkenbodemspieren.

Stel je voor: Je hebt altijd paardgereden (daar krijg je krachtige adductoren van – je benen moeten steeds knijpen) of veel gezwommen (krachtige beenslag naar binnen) of gefietst (maak je meer spanning aan de binnenkant van je benen) of altijd een rok gedragen (dan houd je je benen dichter bij elkaar).

Je raakt zwanger en na je (pittige) bevalling is het druk en heb je (of neem je, of weet je niet hoe) geen tijd om je bekkenbodemspieren weer op kracht te brengen.

Je komt langzaam in een patroon waarbij je moeite hebt om op tijd het toilet te halen.
Je verliest wat druppels als je hoest of niest.
En die klachten gaan niet over.

Sterker nog, ze worden alleen maar erger!

Want jouw lichaam doet wat hij het beste kan > steeds je adductoren (de binnenkant van je benen) aanspannen.
Dat heeft je lichaam namelijk altijd zo gedaan.
En toen je bekkenbodem nog sterk was (voor je bevalling) werkte dat prima.
Maar nu met slappe bekkenbodemspieren gaat het helemaal verkeerd…
En zolang jouw lichaam die beenspieren blijft aanspannen, worden je klachten dus alleen maar erger..

Want je beenspieren zijn niet gemaakt om urine tegen te houden.
Daar heb je je bekkenbodemspieren voor.

Maar ja, die weten niet meer wat ze moeten doen..

Dus, lang verhaal kort.

De opbouw moet ALTIJD vanuit je bekkenbodemspieren komen.
Andere spieren willen ALTIJD smokkelen, omdat ze niet beter weten…
Daarom is het belangrijk om de juiste spieren, de bekkenbodemspieren, actief te houden zodat ze hun werk kunnen blijven doen.

Hoe kom je erachter wat je smokkelspieren zijn?

Dat is een kwestie van bewustwording.
Je kunt het testen door te voelen waar je in je lichaam spieren gaat aanspannen als je hard je bekkenbodem aanspant.

Span maar eens hard je bekkenbodemspieren aan.
Wat voel je in je lichaam?
Welke spieren gaan er mee aanspannen?
Dat zijn jouw smokkelspieren!

Wil je het bekkenbodemgebied beter leren voelen?
Doe dan mee met de Bekkenbodem VIERdaagse van maandag 29 mei tm donderdag 1 juni.
Je kunt je hier (gratis) aanmelden

 

houdingDe bekkenbodem is de basis van je bekken, en reageert altijd mee als je beweegt.

De meeste mensen hebben geen idee hoe groot de invloed van de houding is op de bekkenbodemspieren.

Het bekken is de basis van ons lichaam en heel veel (houdings)spieren zitten vast aan het bekken (been, buik, rug, bilspieren). Doordat die spieren vast zitten aan het bekken hebben ze ook een directe invloed op de spanning in het bekken, en dus ook op de bekkenbodemspieren.

Bij de bekkenbodemspieren draait het allemaal om het krijgen van een goede basisspanning.
Heb je een actieve, rechte houding dan heeft de bekkenbodem een gezonde, actieve spanning.

Maar heb je een gespannen houding dan raakt je bekkenbodemspier ook gespannen.
Het gevolg kan dan zijn dat je een te gespannen bekkenbodemspier ontwikkelt met urineverlies, meer problemen van een verzakking of pijn tot gevolg. Want als je bekkenbodem te gespannen is verkrampt hij en kan hij niet op tijd reageren…

Of heb je een slappe houding dan zijn je bekkenbodemspieren ook slap.
Een slappe bekkenbodem is onvoldoende sterk en reageert ook te laat.
Het gevolg kan zijn dat je je urine niet goed meer op kunt houden of de verzakking verder zakt. En vaak ontstaan er ook klachten van de lage rug of nek en schouders.

Hoe merk je dat je een gespannen houding hebt?

  • Is je ademhaling vaak hoog en in de borst?
  • Zijn je schouders vaak opgetrokken?
  • Heb je je buik vaak ingetrokken?
  • Zijn je billen vaak aangespannen?
  • Zijn je benen vaak gespannen?
  • Zijn je hielen vaak omhoog tijdens het zitten?
  • Zit je vaak op het puntje van je stoel?

Kun je op een van bovenstaande JA beantwoorden… Dan is je bekkenbodemspier te gespannen.

Hoe merk je dat je een slappe houding hebt?

  • Zit je vaak onderuit gezakt op stoel of bank?
  • Staan je knieën op slot tijdens het staan?
  • Sta je met een holle rug en hangt de bovenrug naar achter?
  • Hangen je schouders naar voren en staat het hoofd ook wat naar voren?
  • Buk je vaak met een te gebogen rug?

Kun je op een van bovenstaande JA beantwoorden… Dan is je bekkenbodemspier te slap.

Een gespannen houding met slappe bekkenbodemspieren?

Jazeker! Dit komt misschien nog wel het meeste voor…
Als je nooit goed je bekkenbodemspieren hebt geoefend, dan gaat je lichaam vaak een manier verzinnen om de urine toch goed op te kunnen houden. Ter compensatie ga je dan je buik, billen of benen aanspannen op het moment dat je eigenlijk je bekkenbodemspier moet aanspannen.

Goed nieuws! Als je bekkenbodemspieren leren hoe ze wel moeten aanspannen, en op een goede manier sterker worden dan kunnen alle compensatiespieren gaan loslaten.

Hoe moet het dan wel?

Dat leer ik je allemaal stap voor stap in de online bekkenbodemtherapie.
Maar een hele mooie eerste stap kun je zetten met de (gratis) Bekkenbodem VIERdaagse waarin we bekkenbodemoefeningen gaan doen in combinatie met je houding.
Ik weet zeker dat je verrast zult zijn door de oefeningen die we gaan doen.

Heb je geen idee of je houding goed is?

Kijk dan eens in de spiegel.
Of vraag het aan de mensen om je heen.
Een foto van jezelf bekijken werkt vaak heel goed.
Je ademhaling kun je voelen door een hand op je borst te leggen en een hand op je buik.
Waar voel je het bewegen als je ademhaalt?
Gaat je adem snel of rustig?
Kijk ook eens naar de mensen om je heen.
Hebben die een goede houding?

Onderstaande video geeft mooi weer welke invloed houding op fysieke klachten heeft.

Ik werk al meer dan 25 jaar als Oefentherapeut, en daarom is houding een belangrijk onderdeel van mijn werk als BekkenOefentherapeut.

 

Hoe is jouw houding?

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

 

verhoogd toiletBlaasontsteking door verhoogd toilet

Het is allemaal heel goed bedacht zo’n verhoogd toilet.
Je kunt dan gemakkelijker opstaan als je wat slechter ter been bent.

Maar het doel van zo’n toilet: goed plassen en ontlasten, daar hebben de makers (en vaak ook de gebruikers) niet over nagedacht…

Om goed te kunnen plassen en ontlasten moet je kunnen ontspannen.
En dat kun je alleen als je voeten plat op de grond staan, zodat je je benen kunt ontspannen!

Terugkerende blaasontsteking

Gisteren kwam er een mevrouw in de praktijk in verband met steeds terugkerende blaasontsteking. Een kleine dame, met korte benen.
Maar wèl een verhoogd toilet. ‘Mijn benen bungelen altijd een beetje’ vertelde ze.
Met de ontlasting ging het ook niet helemaal lekker.
Het kwam wel in de ochtend, maar meerdere keren achter elkaar, ze was er daardoor de hele ochtend mee bezig.

Een kleine dame dus, met verhoogd toilet.

Zal zij goed kunnen ontspannen om de blaas goed leeg te plassen en de ontlasting in een keer goed te laten komen…?

Nee!

Want die benen die bungelen dus maar een beetje, de tenen raken net de grond. En daardoor heeft ze veel spanning in haar benen.
En die beenspieren zitten aan de bekkenbodemspier vast.
Dus die bekkenbodemspier staat ook de hele tijd onder spanning!

En als je spanning hebt in je bekkenbodem kun je je blaas en darmen niet goed legen.
Met veel problemen tot gevolg.

Maar let op.
Een toilet hoeft niet perse verhoogd te zijn.
Ook als je toilet gewoon te hoog voor jou is, dan is dit hele verhaal van toepassing.

Nadelen van een verhoogd/te hoog toilet

  1. Verhoogde kans op blaasontsteking: Als je niet goed kunt uitplassen blijft er urine achter, met daardoor een verhoogde kans op blaasontsteking.
    Maar er is nog een reden voor verhoogde kans op blaasontsteking: Als vrouw heb je een korte plasbuis waar snel bacteriën kunnen gaan zitten. Die bacteriën spoel je weg met een grote en sterke plasstraal. Als je niet goed kunt ontspannen dan is je plasstraal ook minder sterk. Als je vaak plast (omdat je niet goed hebt uitgeplast) krijg je kleinere plassen en spoel je de bacteriën ook minder goed weg. Met het gevolg: meer kans op blaasontsteking.
  2. Meer kans op verhoogde aandrang om te moeten plassen: Als je niet goed uitplast krijg je sneller weer aandrang om te moeten plassen. Als je door dat verhoogde/te hoge toilet dus met teveel spanning in je benen en bekkenbodem aan het plassen bent, dan plas je gewoon minder goed uit. Met het gevolg dat je sneller weer aandrang krijgt om te moeten plassen.
  3. Meer kans op obstipatie: Om de ontlasting gemakkelijk te laten komen moet je met een ronde rug zitten en helemaal ontspannen. Dat lukt niet op een verhoogd/te hoog toilet! Het gevolg daarvan is dat de ontlasting niet komt. Of dat niet alles in een keer komt.

Verzorgingshuizen (maar ook de gehandicapten zorg)

Kijk nog eens naar bovenstaande drie grote nadelen. En bedenk dan eens wat er veel voorkomt in verzorgingshuizen…

Precies!

Veel blaasontstekingen. Veel obstipatie problemen.
Deze mensen komen in vicieuze cirkels terecht.

Want net als voor de mensen thuis: dat toilet blijft te hoog.
Met blaasontsteking, vaak moeten plassen of obstipatie tot gevolg.

Oplossing

Eigenlijk is de oplossing simpel: zorg dat die voeten steun krijgen.
Zet een klein voetenbankje neer (niet te hoog… liefste zit je met je knieën in 90*)
Of een squatty potty. (google op: squatty potty toiletkrukje)

Het fijnste is als je iets hebt dat je om de toiletpot kunt schuiven, zodat het verder niet in de weg staat. En je veilig kunt opstaan.

Het hoeft niet ingewikkeld. Als je voeten maar steun krijgen.
En dus ook die van je ouders, broer, zussen, wie dan ook, in verzorgingshuizen.

Simpele oplossing voor een groot probleem.

Toilet bezoek

Als jij straks naar het toilet gaat, controleer dan eens of je je voeten gemakkelijk op de grond hebt staan.
En als je naar een verzorgingshuis op bezoek gaat, bespreek dan eens de hoogte van het toilet.
Het kan een hoop leed besparen.

Wil je nog meer tips om blaasontsteking te voorkomen en verhelpen?
Lees dan ook dit blog:  12 tips om van blaasontsteking af te komen

En heb jij goede tips waar je een voetenbankje voor je toilet kunt kopen, meld het hieronder in het commentaarveld.