bekkenbodem van mannen

Bekkenbodem van mannen

bekkenbodem van mannen

Ik wil je graag wat vertellen over de bekkenbodem van mannen.

Veel mensen denken dat alleen vrouwen een bekkenbodem hebben, maar niets is minder waar!

Zowel mannen als vrouwen hebben een bekkenbodem en ze lijken zelfs ook nog op elkaar.

bekkenbodem van mannen

 

Het grootste verschil is natuurlijk dat een vrouw drie openingen in de bekkenbodem heeft en een man twee.

De man heeft een opening voor de ontlasting (anus) en voor de urine (plasbuis in de penis).
De vrouw heeft een opening voor de ontlasting (anus), voor de urine (urethra = plasbuis) en een opening voor de baring van een kind en de voortplanting/gemeenschap (het baringskanaal, de vagina).

Bij zowel de man als de vrouw hangt de bekkenbodem als een soort hangmat onderin het bekken.
Bij zowel de man als de vrouw kan de bekkenbodem te slap of te veel gespannen zijn.
Waarbij dat bij de man over het algemeen vooral aandrang en plasproblemen geeft. En bij de vrouw urineverlies, verzakking en aandrang problemen.

Aanmelden bekkentherapie voor mannen: klik hier

Wat is nou een specifieke klacht van een man?

bekkenbodem van mannenMannen hebben een prostaat.
De prostaat ligt om de plasbuis heen. Vanaf ongeveer het 40e levensjaar begint de prostaat te groeien.
Dit is een goedaardige vergroting van de prostaat.
Zo’n 30% van de mannen krijgt last van deze vergroting. Door het vergroten van de prostaat wordt namelijk heel langzaam de plasbuis wat dichtgedrukt.
Het wordt dan moeilijker om de urine eruit te krijgen, de straal wordt minder krachtig en het duurt langer voordat het plassen op gang komt.
Door de dunnere straal duurt het ook langer voordat de blaas helemaal is leeg geplast.

Wat er vaak gebeurt, is dat mannen gaan persen bij het plassen om meer kracht te zetten achter hun plasstraal.
De blaas wordt daardoor enorm krachtig.
Als de vergroting van de prostaat te veel klachten geeft, kan er wat aan gedaan worden.
Er zijn meerdere opties maar een ervan is het leegschrapen van de prostaat (TURP-behandeling). Er ontstaat dan meer ruimte en de plasbuis wordt niet meer dichtgeknepen.

Als er altijd flink geperst is tijdens het plassen, kan er na zo’n ingreep een probleem ontstaan. De blaas spant nog steeds heel krachtig aan om de urine eruit te krijgen, want dat was hij gewend om te doen.
Als er dan aandrang is om te plassen, is het ineens heel lastig om de plas op te houden, omdat de bekkenbodemfunctie niet optimaal is.
Voor de operatie heeft een man vaak niet bewust zijn bekkenbodemspieren hoeven te gebruiken, waardoor hij geen idee heeft waar die spieren zitten. Na de operatie moeten die bekkenbodemspieren ineens aan het werk om de urine op te houden. Als de bekkenbodem dan geen goede controle heeft, veel te gespannen is of juist niet sterk genoeg ontstaat er urineverlies.

Aanmelden bekkentherapie voor mannen: klik hier

5 Tips voor de bekkenbodem van mannen

  1. Oefen de bekkenbodemspieren. Ook voor mannen is het belangrijk om controle te krijgen over de bekkenbodemspieren zodat ze goed kunnen aan en ontspannen.
  2. Leer de bekkenbodemspieren te ontspannen. Voor mannen is het belangrijk om ook te leren de bekkenbodemspieren te ontspannen; naast problemen door een vergrote prostaat is een te gespannen bekkenbodem een veelvoorkomende oorzaak van urineverlies en teveel aandrang voor het plassen.
  3. Juiste plashouding. Ook voor mannen is het belangrijk om op een ontspannen manier te plassen zodat de blaas zich goed kan legen. Tijdens het zitten kun je beter je bekkenbodemspieren ontspannen.
  4. Juist plasgedrag. Ook voor de bekkenbodem van mannen is een juist plasgedrag belangrijk.
  5. Ontspannen houding tijdens dagelijkse activiteiten. Ook voor de bekkenbodem van mannen is een ontspannen houding belangrijk. Met name de benen, billen en buik moeten worden ontspannen tijdens bijvoorbeeld het zitten.

Zoals je ziet moeten mannen en vrouwen dus eigenlijk op best veel dezelfde punten letten om een gezonde bekkenbodem te krijgen.

Maar om mannen nog beter te kunnen helpen heb ik de afgelopen maanden hard gewerkt om een bekkentherapie speciaal voor mannen te maken.

Uiteraard is er ook eerst basis informatie via vier gratis video’s, en daarna kan er geoefend worden met de ‘Ontspan voor mannen’, of de bekkentherapie VOOR of NA een prostaatoperatie.

Ken je mannen in je omgeving die veel aandrang hebben of wat meer moeite met plassen krijgen? Misschien wel je eigen partner?
Attendeer ze dan op de gratis basis bekkentherapie voor mannen: aanmelden kan via deze link.

Wist jij dat, dat de mannenbekkenbodem zoveel op die van de vrouw lijkt?
Kijk voor de grap maar eens hoe mannen reageren als je verteld dat ze ook een bekkenbodem hebben… Echt totale verbazing soms. Maar des te belangrijker om het erover te hebben! Het kan een hoop leed verminderen…

 

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

 

5 antwoorden
  1. Jaap
    Jaap zegt:

    Bedankt voor je reactie en goede uitleg ,heel fijn en ik ga er zeker mee aan de slag en hoop dat er verbetering door komt vriendelijke groet Jaap

    Beantwoorden
  2. Corrie
    Corrie zegt:

    Vroeg me al af hoe dit bij mannen in elkaar zat. Mijn man heeft nergens last van,maar ik zal hem dit laten lezen.Heel leerzaam. Bedankt voor de informatie.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *