Te droog om fijn te kunnen vrijen…

Zeg eens: hoe vaak praat jij over sex?
Hoe vaak had je willen praten over sex?

Laten we dat vandaag gewoon eens doen! En dan niet plat, maar gewoon over vrijen en wat erbij komt kijken om het fijn te hebben. Want er is een zeer interessante seksuele responscurve die ik graag met je wil delen.

Vorige week nog begon een patiënte van mij er zelf over: “Ik ben sinds een tijd zo droog en daardoor is het vrijen pijnlijk en minder prettig”.

Ze komt voor urineverlies, dus ik vraag haar of ze tijdens het vrijen bezig is met hopen dat ze maar geen urine verliest… Ja, zegt ze, inderdaad maak ik me daar wel zorgen om. Ik vraag haar of ze dat wel eens met haar man heeft besproken. Nee, dat had ze nog niet.

Ik zal je uitleggen waarom het belangrijk is om het er met je partner over te hebben. Om fijn te kunnen vrijen doorloop je namelijk een aantal fases.

Welke fasen doorloop je tijdens het vrijen vrijen en urineverlies

Het begint met zin krijgen: de fase van het verlangen. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, komt de zin om te vrijen niet spontaan. Je komt bewust of onbewust ‘in de stemming’ door seksuele gedachten, fantasieën of gebeurtenissen waaraan je een seksuele betekenis geeft. Je kunt deze gevoelens beïnvloeden door ze vast te houden of van je af te zetten. Deze fase is een solofase, het speelt zich af binnen een persoon.

De zin om te vrijen kun je doorzetten als je samen zin hebt om te vrijen. Dit noemen we de fase van het versieren of de opwindingsfase. 

Door het spel van strelen wordt je steeds meer opgewonden. De geslachtsdelen worden meer doorbloed, er komt meer vochtafscheiding en je wordt steeds gevoeliger voor aanrakingen. Er ontstaat een steeds sterker gevoel van opwinding (dat kort of lang kan duren). Dit is de plateaufase.

Als de opwinding steeds sterker wordt kan dit samengaan met een gevoel van te willen klaarkomen (fase van het orgasme).

Na het orgasme verdwijnt de opwinding en ontspan je. Dit noemen we de herstel- of ontspanningsfase.

7 Misverstanden tijdens het vrijen

1. Seksuele fasen. Allereerst: wat hierboven staat zijn de seksuele fasen van één persoon! Als je dus gaat vrijen met je partner vergt dat overleg en aandacht voor elkaar, zodat je rekening kunt houden met wat de ander prettig vindt en wat jij zelf prettig vindt.
Als er te vaak gevreeën wordt op de manier van één persoon, zonder rekening te houden met de verlangens van de ander, ontstaan er problemen. Maar ook: de ene partner raakt snel opgewonden en komt snel klaar terwijl de ander nog lang zo ver niet is. Als hier niet over gepraat wordt, kun je als partner afhaken omdat het vrijen te vaak onbevredigend verloopt.

2. Je kunt in elke fase stoppen. Een ander misverstand is dat wanneer je begonnen bent, ook de hele lijn afgemaakt moet worden. Je kunt in elke fase stoppen en iedere fase kan zijn eigen hoogtepunt hebben.

3. Verschillen tussen man en vrouw. Ook de verschillen tussen man en vrouw kunnen misverstanden opleveren. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in hun top tien hebben staan: gestreeld worden, samen lachen, iets liefs zeggen, de partner strelen etc. en op de elfde plaats staat pas klaarkomen tijdens het vrijen.
Bij mannen ligt dit anders, hier staat bovenaan: klaarkomen, gevolgd door gestreeld worden, de partner strelen en zorgen dat de partner klaarkomt.

4. Cortisol. Dan hebben we ook te maken met het hormoon cortisol. Cortisol is een ‘alertheidshormoon’ dat vrijkomt bij stress. Door cortisol gaat bijvoorbeeld je ademhaling omhoog, je bekkenbodem functioneert minder goed, je voelt minder, je libido gaat omlaag en je houdt je ontspanning tegen.

Testosteron helpt om cortisol te laten dalen. Een man kan daardoor binnen vijf minuten ontspannen. Hij ontspant zijn lichaam en dus ook zijn bekkenbodem en kan zin krijgen om te vrijen.
Een vrouw daarentegen, heeft tijd nodig om de cortisol te laten dalen! Dus na een drukke dag moet eerst die cortisol nog dalen. Anders: geen ontspanning en dus geen zin om te vrijen.
Dus wat te doen: neem eerst de tijd voor elkaar, klets wat, drink gezellig wat zodat de cortisol kan dalen en je zin kunt krijgen om te vrijen.

5. Het gaat mis in de plateaufase. Is het gelukt om opgewonden te raken, dan gaat het nog wel eens mis in de plateaufase. Waar je in de fase daarvoor fijn bezig bent met de ander, is het belangrijk je in de plateaufase op jezelf te richten (solo)!
Dus als je dan bezig bent/blijft met de ander, of je angst om geen urine te verliezen of je boodschappenlijstje of wat dan ook… dan word je dus niet opgewonden genoeg en niet vochtig genoeg.

6. Onvoldoende opgewonden. Als een vrouw onvoldoende opgewonden is, wordt ze niet vochtig genoeg, waardoor het vrijen pijn kan doen. Toch wordt er dan vaak gevreeën. Terwijl er als een man niet of maar half opgewonden raakt, er meestal niet gevreeën wordt.

7. Na het orgasme verdwijnt de opwinding. Uit onderzoek blijkt dat de opwinding bij vrouwen meestal geleidelijk afneemt en bij mannen sneller. Een man zal dus in slaap willen vallen terwijl een vrouw nog best wat wil naknuffelen of wat wil kletsen…

Als we nu teruggaan naar mijn patiënte, dan kan zij zich dus niet richten op zichzelf en blijft ze bezig met haar urineverlies. Door er met haar man over te praten, zal ze zich tijdens het vrijen meer kunnen gaan ontspannen. Ze zal haar angst los kunnen laten en zich weer kunnen richten op haar partner en zichzelf.

Twee weken later besprak ik met haar hoe het gegaan was. Ze had met haar man een fijn gesprek gehad. Ze voelde zich daardoor minder onzeker en kon zich goed ontspannen tijdens het vrijen. Ze werd daardoor ook weer opgewonden en vochtig en het vrijen was weer fijn geweest.

Voor vrouwen die in de overgang droger zijn geworden in de vagina, geldt exact hetzelfde!
Praat erover met je partner, en neem de tijd om voldoende opgewonden te worden.

Ik hoop dat ik je met dit blog heb kunnen helpen om een moeilijk bespreekbaar onderwerp toch bespreekbaar te maken. En heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen dan hoor ik ze graag!

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

Veel succes! groet, Yildiz

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *