Ongewild urineverlies komt voor bij alle leeftijden…

Zou het bij mij ook werken, die oefeningen?

photo-montage-556806_640Vrouwen vragen regelmatig: “Kan ik op mijn leeftijd nog van mijn urineverlies afkomen?” 
Mijn antwoord is: ja. Want dat bewijzen de vrouwen die ik in mijn praktijk behandel en die de online training met urineverlies oefeningen doorlopen.

Dat het vak bekkenbodem(oefen/fysio)therapeut nog niet zo lang bestaat, zie je terug in de leeftijdscategorieën van vrouwen die klachten hebben.

Ontwikkeling van de bekkentherapie

Zo’n 30 jaar bestaat het vak bekken(oefen/fysio)therapeut nu. In die 30 jaar is de kennis enorm toegenomen, en is het taboe rondom urineverlies en verzakkingsklachten heel langzaam kleiner aan het worden.

De vrouwen die 30 jaar en langer geleden kinderen kregen hebben dus zo goed als geen uitleg gekregen over de bekkenbodemspieren en hoe ze die spieren moesten trainen. In deze groep zie je een enorm hoog aantal vrouwen met urineverlies of verzakkingsklachten. Maar na uitleg over de bekkenbodemspieren en instructies over hoe de bekkenbodemspieren aan te spannen, krijgen zij wel degelijk hun klachten onder controle. Regelmatig verdwijnen de klachten helemaal!

De vrouwen die 20-30 jaar geleden kinderen kregen hebben al wel wat uitleg gehad maar veel van deze kennis is inmiddels verouderd. In deze groep zie je ook heel veel urineverlies en verzakkingsklachten. En ook hier geldt: door uitleg en het leren aanspannen van de bekkenbodemspieren krijgen de vrouwen hun klachten onder controle en vaak verdwijnen de klachten.

Dan heb je de groep vrouwen die 10-20 jaar geleden zijn bevallen. Die hebben vaak al meer kennis maar zagen de noodzaak nog niet altijd in om de bekkenbodemspieren te trainen. In deze groep zie je dus ook veel urineverlies en verzakkingsklachten. Ook hier geldt: door uitleg en het leren aanspannen van de bekkenbodemspieren krijgen vrouwen hun klachten onder controle en heel vaak verdwijnen de klachten.

In de groep vrouwen die 0-10 jaar gelden is bevallen is veel meer kennis over de bekkenbodem aanwezig. De noodzaak om te oefenen wordt veel meer benadrukt. De schaamte om over urineverlies of verzakking te praten is kleiner aan het worden. Er wordt meer geoefend na de bevalling en als er klachten zijn wordt er sneller hulp gezocht.

Een bevalling doormaken is niet de enige oorzaak van urineverlies of een verzakking. Ook vrouwen die geen kinderen hebben gekregen, merken vaak dat er rondom de overgang klachten kunnen ontstaan.

De therapie

De basis van de therapie is voor de meeste gevallen hetzelfde. Zorg dat er een goede plas/ontlastingshouding is, en een gezond plasgedrag. Zorg dat de vrouw haar bekkenbodemspieren gaat leren aanspannen en ontspannen en zorg voor een optimaal houdings- en bewegingsgedrag. In de gratis video’s vertel ik je daar alles over. In de online training werken we dan volgens het 7-stappenplan, waarin je leert je bekkenbodemspieren nog beter te voelen, te coördineren en te versterken. We oefenen heel praktisch zodat je weet wanneer je moet aanspannen als je bijvoorbeeld moet hoesten of niezen. En natuurlijk werken we aan een goede en ontspannen houding. De oefeningen zijn altijd óók gericht op ontspanning. Want ook door te veel aanspanning van de bekkenbodemspieren kun je urineverlies krijgen. 

Als je je bekkenbodemspieren kunt vinden, is het vervolgens zaak om ze te blijven oefenen..!

Ik ben heel benieuwd wat jij nu doet om je urineverlies of verzakkingsklachten te verhelpen. Of hoe jij ervoor zorgt dat je deze klachten niet krijgt. Wil je het me laten weten in het commentaarveld hieronder? Dank je wel! 

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

Succes! groet, Yildiz

3 antwoorden
 1. Berndina
  Berndina zegt:

  Yildiz,
  ik ben niet erg trouw aan mezelf als ik goede voornemens maak,toch merk ik wel enige verbetering.Ik kan bv.een uur wandelen zonder verlies maar als ik 3a4 km per uur wil maken ben ik drijfnat.Ik kan ook een nacht doorslapen en als ik aandrang heb haal ik wel het toilet.Dus echte verbetering is er echt wel.Daarom wil ik ook doorgaan in mijn tempo en denk ik nog een veel beter resultaat te kunnen hebben,Als de winter voorbij is breekt er een droge periode aan daar ga ik vanuit.Dus ben ik heel gelukkig dat ik de cursus in huis heb en er regelmatig mee aan het werk kan.
  vriendelijke groeten,
  Berndina

  Beantwoorden
  • Yildiz
   Yildiz zegt:

   Hallo Berndina,
   Op je eigen tempo de training volgen is natuurlijk prima.
   Heel fijn dat je vooruitgang merkt. Het heeft ook gewoon tijd nodig voordat spieren echt goed sterk zijn en je je nieuwe gewoontes hebt eigen gemaakt. Succes met oefenen!
   groet, Yildiz

   Beantwoorden
 2. An
  An zegt:

  Ik wil U bedanken voor de eerste vier lessen die mij al geweldig geholpen hebben.Bij het opstaanverlies s’morgens verlies ik geen urine meer. Uw lessen herhaal ik iedere dag. Ik ben U daar zeer dankbaar voor.
  Veel mensen zullen erg blij zij met Uw cursus, de uitleg is duidelijk.
  Ik wens U veel succes . Hartelijke groet An

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *