ring (pessarium)

Oefenen als je een ring (pessarium) hebt?

Oefenen met een ring pessariumEen ring (pessarium) heb je meestal niet voor niets.

Het weefsel van je blaas, plasbuis of baarmoeder is te ver verzakt, en komt buiten de ingang van de vagina uit.
En, als zeer goede (tussen) oplossing als oefeningen onvoldoende resultaat geven, kan dan een ring (pessarium) ingebracht worden door de huisarts of gynaecoloog.

Voor heel veel vrouwen is dit een fantastische oplossing.

Maar ‘het werk’ is dan nog niet klaar…
Want de verzakking kan dan goed ondersteund worden door de ring, de bekkenbodemspieren zijn meestal nog heel zwak.

Een verzakking kan in verschillende stadia aanwezig zijn.

Stadium 0-1:      Er is een lichte verzakking, deze geeft meestal geen klachten.
Stadium 2:          De verzakking is verder gevorderd, maar komt met persen niet voorbij de ingang van de vagina. Dit kan wisselend klachten geven. De ene vrouw heeft nergens last van, de ander heeft hier flink last van.
Stadium 3:          De verzakking komt met persen voorbij de ingang van de vagina. Ook hier kan het zijn dat de ene vrouw nergens last van heeft, en de ander heel veel en zelfs constant klachten heeft.
Stadium 4:          De verzakking komt ook zonder persen voorbij de ingang van de vagina. De meeste vrouwen ervaren klachten. Waarbij sommige vrouwen constant klachten ervaren, en andere pas in de loop van de dag.

Het is dus per vrouw heel verschillend hoeveel last er wordt ervaren van de verzakking.

Wat moet je doen als je een blaas of baarmoeder verzakking hebt?

Stap 1 is altijd om de bekkenbodemspieren te gaan oefenen.
Maar je bent een heel mens, één heel lichaam, en alles werkt met elkaar samen.
Daarom is het ook belangrijk om verder te kijken dan alleen de bekkenbodemspieren.
Een juiste (actieve) houding zorgt ervoor dat je bekkenbodemspieren vanzelf een betere basisspanning krijgen. En leer hoe je buikdrukverhogende momenten moet opvangen, leer je ademhaling goed te gebruiken en wordt sterker in het gehele bekkengebied.

Wat als oefeningen onvoldoende helpen?

Als oefeningen onvoldoende helpen om de dagelijkse hinder van de verzakking te doen afnemen kan er eerst gekozen worden voor een ‘conservatieve behandeling’, namelijk het plaatsen van een ring (pessarium). Wees hier alert op, en vraag altijd aan je arts of gynaecoloog of dat bij jou mogelijk is.

Te vaak krijg ik reacties van vrouwen waarbij de verzakking te ver gevorderd is, en de optie van een ring (pessarium) nog nooit besproken is. (Dan is mijn advies dus altijd om eerst te bespreken of een ring mogelijk is). Vraag hier dus zelf ook naar.
Elke vrouw is anders gebouwd, en daarom zijn er verschillende vormen en modellen van een ring (zie ook het plaatje boven aan dit artikel). De afgelopen jaren is de kwaliteit van het gebruikte materiaal flink toegenomen.

Moet ik dan toch nog oefenen als ik een ring (pessarium) heb…?

Als een ring geplaatst is, en goed zit (te klein dan zakt hij eruit, te groot dan voel je hem zitten) dan zijn de meeste verzakkingsklachten weg.
Maar dan zijn nog steeds het ondersteunende weefsel en de spieren zwak
Het is daarom, ook met een ring (pessarium), nog steeds heel belangrijk om je bekkenbodemspieren te oefenen.
Je wilt namelijk wel dat de ring (pessarium) blijft zitten. En hoe sterker je spieren zijn, hoe groter de kans dat dat gebeurt.

Groot voordeel van een ring is dat het verzakte weefsel niet meer op de bekkenbodem drukt, waardoor je je bekkenbodemspieren ineens veel beter kunt voelen en oefenen. De kracht van de bekkenbodemspieren kan nu dus veel gemakkelijker gaan toenemen. Voor sommige vrouwen betekent dit zelfs dat ze op een gegeven moment weer zonder ring kunnen.
Een ring (pessarium) zorgt dus zeker niet voor luie spieren. De spieren kunnen juist veel meer geactiveerd gaan worden.

Een ring geeft minder ondersteuning bij een endeldarm of rectusverzakking, maar is altijd de moeite waard om te proberen of klachten toch verminderen. Mocht je een gecombineerde verzakking hebben van bijvoorbeeld de baarmoeder en de endeldarm, dan zou een ring wel kunnen helpen tegen vervelende gevolgen van deze verzakkingen. Bijvoorbeeld het verliezen van lucht (oncontroleerbare vaginale of anale windjes).

Heb je een (lichte) verzakking dan is altijd het advies om eerst:
1. De bekkenbodemspieren te gaan oefenen

Daarnaast wil je het volgende beheersen zodat een verzakking niet verergert.

  1. Een juiste plas- en ontlastingsgedrag zodat je aandrang onder controle hebt, en de ontlasting regelmatig is.
  2. Een juiste plas- en ontlastingshouding zodat je goed leeg plast en geen druk zet op de bekkenbodem. Vooral bij ontlasten is dat super belangrijk. Heel vaak verergeren verzakkingsklachten na een periode van obstipatie.
  3. Zorg voor een actieve houding, zodat je vanzelf al een betere basisspanning krijgt in je bekkenbodemspieren.
  4. Leer buikdrukverhogende momenten op te vangen zoals hoesten, niezen, bukken, tillen.
  5. Wordt sterker in je hele bekkengebied (buik, bil, heup en rugspieren) Alle spieren werken met elkaar samen, dus hoe sterker je bent, hoe sterker je bekkenbodemgebied wordt en hoe meer je aankunt.
  6. Zorg dat je goed naar je lichaam luistert. Je balans in wat je doet en wat je aankunt is meestal een van de allerbelangrijkste factoren om verzakkingsklachten onder controle te krijgen.

Uiteraard komen alle bovenstaande punten uitgebreid aanbod in de online bekkentherapie.

Mocht je teveel last hebben van je verzakking, en oefeningen bieden onvoldoende resultaat bespreek dan met je huisarts of gynaecoloog of bij jou een ring (pessarium) een oplossing kan bieden.

Heb je al een ring?
Zorg dan dat je gaat oefenen.
Activeer en versterk je bekkenbodemspieren, zodat de ring op zijn plek blijft zitten, en een operatie niet nodig is. Ik help je daar graag bij.

In deze video leg ik ook uit waarom het goed is om je bekkenbodemspieren te oefenen als je een ring hebt.

 

Hier vind je nog meer informatie over verzakkingsproblemen

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *