osteopathie en bekkentherapie

De kracht van bekkenoefentherapie en osteopathie samen

bekkenoefentherapie en osteopathie

Een goede therapeut is mijns inziens iemand die naast goed behandelen ook de grens van zijn vak en zijn eigen kunnen kent.
Dan kan er op tijd hulp ingeroepen worden van een andere discipline zodat de patiënt sneller van zijn klachten af is.

Ik werk graag samen met osteopaten (en homeopaten en andere disciplines die kijken naar de hele mens).

Ik zeg altijd: ‘ik werk aan de stabiliteit aan de buitenkant door houding, spierkracht en coördinatie te verbeteren, en osteopaten werken aan de stabiliteit aan de binnenkant door ervoor te zorgen dat de organen, gewrichten en zenuwen weer optimaal met elkaar kunnen samenwerken’.

Osteopaten kunnen veel betekenen bij problemen in het bekkenbodemgebied. Er zijn meerdere oorzaken voor problemen in de bekkenbodem, maar een vaginale bevalling is een hele duidelijke oorzaak voor veel vrouwen.

Een bevalling is voor veel vrouwen pittig. De een gaat er wat gemakkelijker doorheen dan de ander.
Als je kijkt naar de bekkenbodem dan krijgt die sowieso een hoop te verduren, en bij de een treedt er nog wat meer schade op dan bij de ander (door knip en/of inscheuren en/of lang persen).

Neem dit voorbeeld:
Eerste bevalling:     Bijna 2u persen (op eigen kracht). Vacuümpomp met flinke knip. Gezonde zoon van 3800 gram
Tweede bevalling:   Subtotaalruptuur ( is ingescheurd in het perineum, maar net niet tot de anus). Gezonde dochter van 4310 gram

Als je dan weet dat dit een slanke dame is met dus twee flinke baby’s, en dat langer dan 1,5 u persen en een geboorte gewicht rond de 4000 gram dè ingrediënten zijn voor een verzakking. Dan kun je wel bedenken dat deze dame en bekkenbodemspier het heel erg zwaar hebben gehad, en forse schade hebben opgelopen.

De eerste periode na de bevalling was zwaar. Het duurde lang voor ze de juiste hulp vond, en door de juiste oefeningen te doen is ze weer fit, actief en aan het hardlopen.

Bovenstaande gaat over mij…

En het ging dus niet allemaal vanzelf, en naast bekkenbodemoefeningen heb ik ook nog andere hulp nodig gehad. Lang persen – in mijn geval dus ook nog op eigen kracht, die persweeën heb ik nooit gehad – doet wat met je organen.

Ik had mezelf al heel ver gekregen door (bekken- en bekkenbodem)oefeningen te doen en de belastbaarheid van mijn lichaam te vergroten. Maar met de beste wil van de wereld kon ik niet veranderen dat mijn bevallingen gewoon een aanslag op mijn lichaam waren geweest (met name het lange persen op eigen kracht).

Ik ben toen naar een osteopaat gegaan. En met die behandeling ging mijn lichaam pas echt goed herstellen en kon ik grote stappen vooruit maken. Toen vielen ook alle oefeningen die ik deed op zijn plek en kon ik echt sterker gaan worden.

Mijn eigen ervaringen helpen

Door mijn eigen ervaring werk ik in mijn praktijk daarom veel samen met osteopaten, zodat de dames die bij mij komen snel van hun klachten af zijn. Doordat ik hun proces heb doorlopen weet ik goed wat ze nodig hebben.

En hier bij mijn online programma daar zijn ‘achter de schermen’ zeg ik altijd,  de dames die mij mailen, en die  ik regelmatig het advies geef om naast mijn programma – want je hebt beide nodig! – ook naar een osteopaat toe te gaan.

Omdat er nog veel te weinig gebruik wordt gemaakt van de combinatie bekkenoefentherapie en osteopathie heb ik een interview opgenomen met Dennis Martijn – osteopaat. En mijn bovenstaande verhaal en eigen ervaringen zijn de aanleiding geweest om breder uit te dragen dat zowel bekkenoefentherapie als osteopathie belangrijk zijn als je na je bevalling klachten hebt.

Samenwerking tussen bekkenoefentherapie en osteopathie

Ik heb Dennis mijn vragen voorgelegd en bij veel voorkomende problemen naar zijn visie en behandelmethode gevraagd.
Het is een serie van 11 video’s geworden die ik de komende tijd met je ga delen.
De video van vandaag gaat over verzakkingsklachten na de bevalling.
Hoe zorgen osteopathie èn bekkenoefentherapie er samen voor dat je na je bevalling sneller herstelt en van je klachten af bent.

Ik hoop dat het jou gaat helpen.
En voor collega’s die dit lezen en de video bekijken. Zoek elkaar op, versterk elkaar en werk met elkaar samen zodat je je patiënten beter kunt helpen. Daar wordt iedereen een blijer mens van :-)

 

 

 

Deel het blog en de video gerust zodat nog meer vrouwen sneller van hun klachten af zijn.
En uiteraard vind ik het leuk om van je horen wat je van ons interview vindt :-)

.

.

2 antwoorden
 1. Martin Ruis
  Martin Ruis zegt:

  Hallo Yıldız & Dennis, leuke, interessante en goede video waarin jullie uitleggen hoe vrouwen met bekkenklachten door de combinatie van onze vakgebieden goed geholpen kunnen worden. Zo hebben we een vruchtbare samenwerking tussen bekkentherapeuten en osteopaten. Leuk dat wij nu ook sinds kort samenwerken Yildiz.

  Met vriendelijke groet,

  Martin Ruis, osteopaat D.O.-MRO
  Industrieweg 30-C
  4283 GZ Giessen (NBr.)
  http://www.osteopathie-ruis.nl
  info@osteopathie-ruis.nl

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *