slapen en bekkenbodemGoed slapen, wat heeft dat met de bekkenbodem te maken?

Ik ben in opleiding om slaapoefentherapeut te worden.
Super interessant en zeer toepasbaar in de praktijk zodat ik veel mensen van hun slaapproblemen kan af helpen.

Ja, leuk. Zul je misschien denken. Maar wat heeft slapen nou met de bekkenbodem te maken?

Daar zat ik dus ook over na te denken. En ik kwam op de volgende twee overeenkomsten.

Slapen en de bekkenbodem: overeenkomsten

Overeenkomst één: beide komen heel veel voor

Net als ongewild urineverlies (of een baarmoederverzakking) komt slecht slapen heel veel voor.
Chronische slapeloosheid komt voor bij 9-12% van de mensen. Slapeloosheid wordt echter niet bij iedereen gediagnosticeerd; de schatting is dat 30-40% van de mensen een chronisch slaapprobleem heeft.

Ongewild urineverlies komt heel veel voor. De cijfers lopen sterk uiteen, de NHG-standaard voor urine-incontinentie (huisartsenstandaard) beschrijft dat 25-50% van de vrouwen last heeft van incontinentie. Minder dan de helft zoekt daarvoor hulp.

Net als bij ongewild urineverlies wordt er vaak niets aan de oorzaak van het slaapprobleem gedaan.
Bij slecht slapen krijg je een slaappil, en bij urineverlies ga je een inlegverband dragen.

Maar de OORZAAK wordt dus heel vaak niet aangepakt.
Bij ongewild urineverlies (of baarmoederverzakking) is dat heel vaak een slappe (of te gespannen) bekkenbodem, een verkeerde houding, een niet ondersteunende ademhaling en slechte opvangtechnieken bij buikdrukverhogende momenten zoals hoesten, niezen en tillen.

Bij slaapproblemen is het heel vaak een verkeerde leefstijl (slaaphygiëne noemen we dat) of een veranderd slaapgedrag door het slechte slapen. Vaak ook zijn er negatieve gedachten ten aanzien van het slapen waardoor zich spanning opbouwt en je weer slecht slaapt.

Overeenkomst twee: schaamte

Een andere overeenkomst is dat er over beide problemen eigenlijk niet wordt gesproken.
Urineverlies vindt men ‘erbij horen’ (wat natuurlijk onzin is, dat weet je wel als je mijn blogs leest en de video’s hebt bekeken. Je kunt heel goed urineverlies en verzakkingsproblemen stoppen) en er is veel schaamte over het probleem.

Na een nacht (weer) slecht slapen krijg je vaak uit je omgeving te horen: “Joh, vannacht lekker vroeg naar bed, dan slaap je het wel weer bij.” Daardoor wordt het onderwerp vaak niet verder besproken…

Maar als dat slechte slapen aanhoudt, heb je toch echt een probleem.

Op de korte termijn leidt slapeloosheid tot de volgende klachten: de prikkelbaarheid neemt toe, je wordt emotioneel labiel en kunt stemmingswisselingen krijgen, je kunt je neerslachtig voelen, je concentratie vermindert, de hoofdpijn neemt toe en er treedt een verhoogde spierspanning op in je lichaam.
Op de lange termijn geeft slapeloosheid zelfs de volgende problemen: een verhoogd risico op verkeers- en werkgerelateerde ongevallen, een verhoogde kans op of handhaving van een depressie, een verminderde werking van het immuunsysteem, verhoogde kans op overgewicht en diabetes, hart en vaat-ziekte, en een verminderde kwaliteit van leven.

Maar wat heeft slapen nou met de bekkenbodem te maken?

Slapen heeft met je balans te maken. Hoe gezonder en fitter je bent, hoe beter je lichaam met pijn om kan gaan, en hoe beter je herstelt.
Als je slecht slaapt, herstel je minder en bouwt je lichaam dus onvoldoende energie op.
Daardoor ben je minder in balans en zul je eerder last hebben van een verzakking of pijnklacht.

Neem als voorbeeld de periode na een bevalling. Door de gebroken nachten is er minder energie voor je lichaam om te herstellen. De opbouwprocessen en herstelprocessen die in je slaap plaatsvinden worden minder aangesproken. Je hebt daardoor veel meer tijd nodig om te herstellen van een bevalling.

Heb je problemen met slapen kijk dan op www.slaapoefentherapie.nl  en vind hulp bij een slaapoefentherapeut bij jou in de buurt.

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn met slecht slapen en problemen in je bekkenbodem. Deel ze met me in het commentaarveld hieronder.

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *