hoesten

Ongewild urineverlies door hoesten… wat kun je ertegen doen?

hoestenWe zitten weer in de periode van verkoudheid en hoesten. Maar als er één ding is dat je niet wilt als je last hebt van urineverlies of een baarmoederverzakking, dan is het hoesten…

Dat geldt natuurlijk ook voor mij. Ik heb mijn klachten dan wel onder controle, maar door langdurig hoesten krijg ook ik te veel druk op mijn bekkenbodem, met klachten tot gevolg…
Dus zodra ik voel dat er keelpijn op komst is, gebruik ik mijn eigen wondermiddel van VSM: Tonsiotreen. Vele malen heb ik hier al keelpijn mee kunnen voorkomen.
En als het toch doorgezet heeft en ik moet veel hoesten dan gebruik ik van VSM: Tussistin.

Afgelopen weekend kwam ik Martine Verweij tegen. Ze weet alles van planten en kruiden en vond het een leuk idee om voor mijn blog een stuk te schrijven over hoesten en wat je daar tegen kunt doen met middelen uit de natuur:

Yildiz vroeg mij, Martine Verweij van Plantenliefde.nl, om een artikel te schrijven over planten die helpen bij hoest. Als kruidendeskundige was ik direct enthousiast om mijn kennis met jou te delen. Er zijn een aantal planten die helpen bij hoest. 

thyme-933291_1920Echte Tijm is de meest gebruikte plant bij hoest en diverse fabrikanten bieden tijmsiroop aan. Echter moet je weten dat er twee groepen planten zijn die werken bij hoest. De groep die natuurlijk voor jou het meest geschikt is, is de hoestbedarende groep. De andere groep activeert juist de hoestprikkel om zo snel mogelijk de irriterende stoffen of vastzittend slijm op te kunnen hoesten.

Tijm is een plant die eigenlijk een beetje tussen beide groepen inhangt. Ze werkt infectiewerend op de luchtwegen en ontkrampt de luchtwegen, maar ze bevordert slechts matig het ophoesten van slijm. Tijm is hoestbedarend, maar onderdrukt minder de hoestprikkel dan andere planten in de hoestbedarende groep. Heemst, Zoethout en Maarts Viooltje zijn ook hoestbedarend.

Je kunt eigenlijk overal wel tijmsiroop kopen, maar het is goedkoper en makkelijk om het zelf te maken.

Speciaal voor jou het recept tegen hoesten van Tijmsiroop dat in mijn Kruidenboek Planten & Gezondheid staat:

 1. Kook 250 ml. water en roer er 125 gram rietsuiker in.
 2. Laat het opnieuw koken en doe er 10 gram gedroogde Tijm bij.
 3. Laat dit al roerend 5 minuten koken.
 4. Zeef het en giet het heet in flesjes.
 5. Schroef de dop erop en zet de flesjes op een handdoek om ze af te laten koelen.

De hoestsiroop gebruik je als iedere andere hoestsiroop. Als je last hebt van hoest, dan neem je 1 eetlepel. Bewaar de hoestsiroop wel in de koelkast, dan is het na opening zeker een jaar houdbaar.

 

Wil je nog meer weten over hoestbedarende planten? Ik heb een GRATIS e-boek gemaakt waar alle informatie over Tijm en andere hoestbedarende planten in staan. Je kunt hem hier downloaden. 

 

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

Succes! groet, Yildiz

34 antwoorden
 1. Gerry
  Gerry zegt:

  Hallo Yildiz,

  Als ik het gevoel krijg dat ik moet hoesten, leg ik een vinger in het keelkuiltje.
  dan produceer ik meer speeksel er komt ook nog een extra hormoontje toe
  waardoor ie meermalen meer speeksel kunt doorslikken. De keel wordt ge-
  smeerd en het hoesten is over. Proberen waard.

  Groetjes Gerry.

  Beantwoorden
 2. Linda
  Linda zegt:

  Hoi Yildiz,
  Wat een mooi artikel. Ik ben zeer geïnteresseerd in het e-book.
  Momenteel ga ik de 3e week hoesten in. Met alle gevolgen van dien. Hetging juist zo goed met die verzakking en nu lijkt het weer helemaal terug bij af… Ik hoop snel van Die hoest af te zijn!
  Groetjes Linda

  Beantwoorden
 3. Elke
  Elke zegt:

  Hai Yildiz,

  Bij zere keel en hoesten of een bronchitis aanval gebruik ik alleen thijmsiroop en dan bij voorkeur de biologische. Zo fijn dat ik het nu zelf kan maken! Dank je♥ Ik ben ook erg benieuwd naar je e-boek.

  Hartelijke groet,
  Elke

  Beantwoorden
 4. Sytske
  Sytske zegt:

  Bij hoest neem ik graag druivensiroop. Soms ook bij vastzittende hoest het homeopathische “Brionia” en bij kriebelhoest het eveneens homeopathische “Rumex”.
  Groet en glimlach, Sytske

  Beantwoorden
 5. Adriënne
  Adriënne zegt:

  Leuk een recept voor hoestsiroop te maken! ik ga dit zeker proberen. Zelf neem ik bij hoest ook graag tussitin tabletjes of thee van salieblad met wat honing, ook thee van gember vind ik goed helpen. ik ben nieuwsgierig naar je e-mailboek!

  Beantwoorden
 6. anja
  anja zegt:

  Ik maak volgende siroop om mijn hoestperiodes door te komen. Kristalmuntsiroop

  Benodigdheden: 1 stok zwarte drop, 500 gr kandijsuiker of 10 blaadjes Stevia-plant of 60dr Stevia-extract (voor mensen die de kandijsuiker niet mogen gebruiken om gezondheidsredenen) , 1 soeplepel tijm, 1 soeplepel salie, 4 blaadjes laurier (of minder als je dat te straf vindt), glaasje wisky/alcohol en 1 flesje van 5 gram kristalmunt. (ook menthol genoemd en te verkrijgen bij de apotheek.)
  Bereiding: Smelt de drop in één liter water op een zacht vuur. Voeg de suiker of Stevia toe, de tijm, de salie en de laurier. Breng alles op een zacht vuur zo’n 10 minuten aan de kook. Daarna een kwartier afkoelen en roer er een glaasje whisky of andere alcohol in. Strooi dan de kristalmunt in de kom. Roer alles goed doorheen. Laat verder afkoelen, daarna zeven. Klaar voor gebruik. Groetjes anja

  Beantwoorden
 7. Jeanine
  Jeanine zegt:

  Hoi Yildiz en Martine,

  Zelf gebruik ik mijn eigen thee, gemaakt van veel tijm en gember en de klimop. Werkt voor mij heel goed. Kijk uit naar jouw ebook Yildiz. Martine is sowieso mijn favorite bron als het om mijn gezondheid gaat. Ben blij dat ik nu ook met jou mag kennismaken. :)

  Beantwoorden
 8. Sandra
  Sandra zegt:

  Beste mevrouw,

  Ik heb zeker interesse.
  Mijn tip is dat ik soms een stukje chocolade (puur) eet dit helpt bij het hoesten.

  Met vriendelijke groeten,
  Sandra

  Beantwoorden
 9. Andrea
  Andrea zegt:

  Hallo Yildiz en Martine,
  Jullie vroegen wat ik doe bij hoest: Een heel heet voetenbad met tijm en gember.
  En van diezelfde kruiden maak ik ook een kopje thee om te drinken.
  Ik ben benieuwd naar het ebook. Alvast hartelijk dank!
  Groeten Andrea

  Beantwoorden
 10. christine
  christine zegt:

  hoestsiroop gebruik ik eigenlijk nooit!, raar misschien maar is een gewoonte, wel maak ik gebruik van zelf gemaakte gemberthee bij verkoudheden

  Beantwoorden
 11. Martina
  Martina zegt:

  Interessant om te lezen, ik zal de hoestensiroop maken. Maag ik thym ook gebruiken als mijn schildklier niet goed werkt? Wat zou dan een alternatieve zijn voor de hoestendrank?

  Beantwoorden
  • Martine Verweij
   Martine Verweij zegt:

   Hallo Martina,

   Als je niet van plan bent om potten tijmthee en een hele fles tijmsiroop per dag te drinken en tijm ook niet iedere dag gaat gebruiken, kan je tijm ook gebruiken als je schildklier niet goed werkt. Pas echter wel op met pure etherische olie van Tijm.

   Warme groet,
   Martine

   Beantwoorden
 12. Jacolien
  Jacolien zegt:

  Leuk dat jullie samen een blog gemaakt hebben, heb het met plezier gelezen en het recept zit in mijn kruiden/planten map! Klaar voor gebruik als het nodig is.

  Beantwoorden
 13. jane
  jane zegt:

  Wat een goed idee om hoesten te voorkomen. Ik hou het lang vol maar op een gegeven moment is mijn bekken bodem spier toch moe. En altijd op de verkeerde momenten. Bedankt! Ik ontvang graag je ebook.

  Beantwoorden
  • Martine Verweij
   Martine Verweij zegt:

   Hallo Yvon,

   Je noemt het medicijn Ventolin. Dit is een regulier medicijn dat vaak wordt ingezet bij astma. Tijm kan je gebruiken om de verkramping in je luchtwegen te ontspannen. Je hebt dan wel een hogere dosering nodig dan een eetlepel tijmsiroop. Je kan dan beter een sterke thee zetten van de gedroogde tijmblaadjes met een maximum van 10 gram per dag. Als je nog weinig ervaring hebt met het gebruiken van geneeskrachtige planten, raad ik je aan om voorzichtig te beginnen.

   Veel sterkte en succes.

   Warme groet,
   Martine Verweij
   Plantenliefde

   Beantwoorden
   • Myriam
    Myriam zegt:

    Hallo

    Ik gebruik een mengeling van tijm en venkel tegen het hoesten. Ventolin heb ik ook, maar als ik een citroen uitpers en het sap verspreid over de dag inneem (verdund met water), dan heb ik merkwaardig genoeg Ventolin niet nodig.

    Groetjes
    Myriam

    Beantwoorden
  • Yildiz
   Yildiz zegt:

   Hallo Nelleke,
   Bedankt voor je reactie.
   Ik ben wel heel benieuwd wat je dan op dat lepeltje doet…

   Je krijgt deze week het e-book toegestuurd!
   groet, Yildiz

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *