Waarom is veranderen zo moeilijk?

Hoe je beweegt, hoe je lacht, hoe je praat, hoe je denkt, hoe je leeft; alles is vastgelegd in je brein.
Zo’n 90% (sommigen zeggen zelfs 95%) van de dingen die je doet gaat automatisch. Je hoeft er niet meer over na te denken. Het is een gewoonte geworden.

Als kleine dreumes leerde je lopen met vallen en opstaan. Tot je het ineens kon, het gewoon deed en er niet meer over na hoefde te denken.

Gewoontes en automatismen

Zo gaat dat eigenlijk met alles wat je hebt geleerd. Automatismen/gewoontes komen terug in alles wat je doet in je leven. Maar die automatismen/gewoontes hoeven niet altijd handig te zijn, en daar kom je meestal pas achter als je klachten krijgt.

Zit je bijvoorbeeld altijd ingezakt op een stoel en krijg je klachten van rug, nek of schouders? Dan zul je je gewoontehouding moeten verbeteren en een nieuwe gewoonte (rechtop zitten) moeten gaan trainen.

Of

Zit je altijd gespannen op de wc waardoor je niet goed uitplast, zodat je vaak aandrang hebt of terugkerende blaasontstekingen krijgt? Dan zul je op je plashouding moeten gaan letten en ontspannen op de wc gaan zitten. In het begin zul je je steeds bewust moeten corrigeren, tot je ineens merkt dat het vanzelf gaat. Je hebt je een nieuwe gewoonte eigen gemaakt.

Je kunt twee kanten op

Gewoontes en automatismen liggen verankerd in je brein. Wil je een nieuwe gewoonte aanleren, dan moet je je eerst bewust worden van wat je nou eigenlijk doet. Zodat je weet wat er fout gaat. Pas dan kun je je nieuwe gedrag/gewoonte oefenen.
Als je het nieuwe gedrag eenmaal onder de knie hebt, moet je dat steeds vaker doen tot je merkt dat het vanzelf gaat.

Dat veranderen van oude gewoontes en het aanleren van nieuwe gewoontes kan best een lastig proces zijn. Het lichaam wil je namelijk het liefste terug hebben in het oude gedrag, want dat is veilig en bekend.

Ik vergelijk het vaak met twee wegen

Links is het groene pad, je nieuwe gewoonte. Als je dat pad volgt krijg je een voor jou nieuw en gewenst resultaat.

Rechts is het rode pad, je oude gewoonte. Als je dat pad volgt blijf je doen wat je al deed, met een ongewenst resultaat tot gevolg.

Terwijl jij hartstikke goed je best doet om je een nieuwe gewoonte eigen te maken – een betere houding, elke dag bekkenbodemoefeningen doen, een ander eetpatroon etc. – probeert je brein je steeds terug te leiden naar de oude gewoonte, het rode pad. Dat is veilig en bekend. Als je even niet oplet zit je daardoor weer ingezakt, vergeet je je bekkenbodemoefeningen en eet je ineens die gevulde koek…

Maak je keuze

Ik wil je laten zien hoe moeilijk het kan zijn nieuwe gewoonten aan te leren. En dat je dus niet de eerste de beste keer dat je weer op het rode pad loopt moet afhaken, maar moet doorzetten.
HUP, terug naar het groene pad!
Weersta je oude behoefte en hou in het oog waar je naartoe wilt. Praat jezelf dus geen negatief verhaal aan over dat je het niet kunt, of wat dan ook. Dit hoort gewoon bij het leerproces.

Het enige dat je moet doen is een keuze maken welk pad je wilt volgen en dan dat zijstraatje weer terugnemen naar de juiste route.

Een gezonde bekkenbodem heeft nu eenmaal onderhoud nodig

Vaak hoor ik terug van mijn patiënten dat het in het begin prima ging met oefenen, maar dat ze na een tijdje ineens gingen vergeten dat ze moesten oefenen. De ‘klad’ kwam erin.

Als je net gaat oefenen met je bekkenbodemspieren en leert hoe je ze moet aan- en ontspannen dan lukt het meestal wel om tijd vrij te maken.

Maar als je dat eenmaal kunt moet je blijven volhouden en oefenen om de bekkenbodemspieren op kracht te houden. Anders zullen ze langzaam weer verslappen en komen je klachten terug…
Je zult jezelf een nieuwe gewoonte moeten aanleren: blijven oefenen.

Dus heb je ooit bekkenbodemtherapie gehad of mijn online training gevolgd dan is de laatste stap heel belangrijk: het integreren van de oefeningen in je dagelijkse leven, zodat je ermee bezig blijft.

4 tips om de bekkenbodemspieren te blijven oefenen

 1. Koppel het oefenen aan een vast moment. Het beste werkt het als je je oefeningen koppelt aan een vast moment. Dus altijd voor/tijdens/na het tandenpoetsen. Altijd na het plassen, altijd nadat je bent opgestaan, altijd voor het slapen gaan, altijd voor/na de lunch.
 2. Oefen elke dag zodat het een gewoonte/automatisme wordt.
 3. Oefen minimaal 1x (dus één herhaling).
 4. Vaker aanspannen mag.

Omdat het maar één keer hoeft en vaker mág is de druk niet zo hoog. Zo kun je het dus ook tijdens je vakantie of drukke periode blijven doen. En één herhaling is zo gedaan, dus waarom zou je het dan niet vaker doen…

Ga je ineens weer wat urine verliezen terwijl het een hele tijd zo goed ging? Ga dan weer je oefeningen doen, herpak je goede gewoontes.
Of krijg je weer vaker aandrang? Let dan op dat je het plassen weer wat uitstelt.

Maak eventueel een afspraak bij je bekkenfysio-/oefentherapeut voor een korte update sessie.
Of plan een persoonlijk consult met mij in.
En heb je bij mij de online training gevolgd, bekijk dan weer eens de lessen. Ze staan altijd tot je beschikking.

Houd steeds in je hoofd welk doel je wilt bereiken en welk pad je daarvoor moet bewandelen.
Schrijf het voor jezelf op: deze oefening(en) (gewoonte) wil ik weer gaan doen, zodat ik … hier vanaf kom en … dat weer kan.

Ik ben erg benieuwd welke goede gewoontes jij weer gaat oppakken.

Heb je vragen of reacties?
Schrijf ze in het commentaarveld hieronder.

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

Succes! groet, Yildiz

9 antwoorden
 1. Hannie
  Hannie zegt:

  Yildiz,
  Ik kijk elke week weer uit naar de tips van jou. Heel veel weet ik ook wel maar als je het steeds weer leest wordt je er toch maar weer aan herinnerd. En dat helpt me wel als ik weer aan het oefenen ben. Het klopt ook als je last van je rug hebt het lang niet zo goed gaat . Dat heb ik net ondervonden maar nu gaat het gelukkig weer goed. Groet Hannie.

  Beantwoorden
 2. Betty
  Betty zegt:

  beste Yildiz,
  Ik heb nog steeds heel veel aan de gedachte “Ik plas op het toilet”. Bijna dagelijks doe ik deze gedachte en wonderlijk lukt dit 9 van de 10 x.
  Nogmaals mijn dank
  Met vriendelijke groet.

  Beantwoorden
  • Yildiz van der zijden
   Yildiz van der zijden zegt:

   Beste Betty,

   De kracht van je gedachten is super belangrijk.
   En ook als je hoge nood hebt moet je jezelf de opdracht geven van wat je WEL wilt.
   Dus inderdaad: “ik ga pas plassen als ik op het toilet zit”

   groet, Yildiz

   Beantwoorden
 3. Thea
  Thea zegt:

  Ik doe al bijna twintig jaar oefeningen voor mijn lage rugklachten. Ik doe ze ‘s morgens voordat ik opsta. Ik ben daar ongeveer 10 minuten mee bezig. Ik heb nu twee oefeningen voor de bekkenbodem daaraan toegevoegd: die van de zijligging en de billen en buik omhoog houden (3 x 30 seconden). Omdat ik al zo lang het oefenen voor mijn rug gewend ben, kost me dat geen moeite. Jouw tip dat je eerst rustig op de rand van je bed moet gaan zitten en dan even bewust ademhalen werkt ook geweldig. Het is dan net of de drang om naar de wc te rennen wegvalt. Wonderlijk dat dat werkt.
  Bedankt voor de nieuwsbrieven. Er staat altijd veel interessants in.
  Groetjes, Thea

  Beantwoorden
 4. Mieke
  Mieke zegt:

  Beste Yildiz,
  Ik doe twee keer per week de bekkenbodemspieroefeningen, dat kost me 20 tot 25 minuten. Ik zie mij dat niet elke dag doen!
  Dus wat bedoel je met minimaal 1x per dag oefenen ( dus 1 herhaling)?
  Is dat 1 oefening 1 serie van 10-20x?
  Groeten Mieke

  Beantwoorden
  • Yildiz van der Zijden
   Yildiz van der Zijden zegt:

   Beste Mieke,
   Ik snap je verwarring.
   Je doet het hartstikke goed met 2x pw 20-25 minuten oefenen.

   Ik bedoelde het meer voor mensen die helemaal niets doen.
   En om dan weer op te starten kun je jezelf voornemen om iig elke dag 1 oefening te doen.

   Vriendelijke groeten,
   Yildiz van der Zijden

   Beantwoorden
 5. Brenda
  Brenda zegt:

  dag Yildiz, ik vind het knap van je dat je precies op het tijdstip dat ik me er op betrap dat ik wat slordig wordt in het doen van mijn oefeningen,even een herinnering stuurt.
  Dat is precies wat ik nodig heb.
  Het gaat , ging ,heel goed met me en soms vergeet ik dat ik incontinent ben.Dat vind ik heerlijk maar dat wil ik graag zo houden en daar moet ik iets voor doen.
  Dank je wel voor het seintje!
  Een weekje extra oefeningen en ik ben weer op mijn oude peil terug.
  Dank je voor alles en vooral voor die extra aandacht voor mij.
  Lieve groetjes, Brenda

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *