blaas

Blaaspijnsyndroom

Blaaspijnsyndroom of interstitiële cystitis (IC)

blaaspijnsyndroom

Blaas

Voordat je verder leest wil ik je alvast op het hart drukken dat de kans heel groot is dat je dit NIET hebt.

De reden dat ik toch over het blaaspijnsyndroom schrijf, is dat het blaaspijnsyndroom nog relatief onbekend is en de mannen en vrouwen die hier last van hebben hier heel veel hinder van hebben.

Omdat de zoektocht lang kan zijn voor je weet waar je nou last van hebt en veel huisartsen niet op de hoogte zijn van deze aandoening, wil ik mijn steentje bijdragen aan een stukje bekendheid van dit probleem.

Blaaspijnsyndroom of aandrang (urge) incontinentie?

De klachten van beide aandoeningen lijken op elkaar. De oorzaak is echter heel anders.
Bij het blaaspijnsyndroom staat pijn op de voorgrond.  Bij aandrang-incontinentie staat de aandrang om te plassen op de voorgrond.

Klachten bij het blaaspijnsyndroom: pijn staat op de voorgrond.
– Pijn als de blaas voller wordt
– Extreem veel moeten plassen
– Pijn in de plasbuis
– Pijn in de onderbuik
– Pijn, continu, om te moeten plassen
– Pijn in de vagina (Bij mannen: pijn in de penis, testikels, scrotum, bekkenbodem)

Oorzaak van het blaaspijnsyndroom

Hier komt vaak het grote verschil met aandrang-incontinentie naar voren.
Aandrang-incontinentie sluipt er vaak langzaam in doordat de bekkenbodemspieren minder sterk worden en je onzeker wordt of je wel op tijd het toilet haalt. Je gaat steeds vaker naar het toilet en de blaas raakt overprikkeld. De blaas geeft steeds sneller een seintje dat je moet plassen. Je krijgt steeds vaker aandrang.

Bij het blaaspijnsyndroom is er een ernstige ontsteking van het blaasslijmvlies. Het lijkt op een blaasontsteking, maar dat is het niet. Er is geen sprake van een bacteriële oorzaak, daarom helpen antibiotica ook niet. De  beschermingsfunctie van de blaaswand is defect waardoor de stoffen uit de urine de blaaswand kunnen binnendringen. Met irritatie, pijn, ontstekingsverschijnselen en samentrekken van de blaas tot gevolg. Waardoor dit defect ontstaat is nog niet bekend.

Het blaaspijnsyndroom kan ontstaan na een heftige blaasontsteking, soms komen de klachten onverwachts en soms beginnen ze na een operatie. Operaties aan de baarmoeder worden dan het vaakst genoemd.

Behandeling van het blaaspijnsyndroom

Er zijn verschillende soorten behandelmethodes. Je kunt deze het beste met je uroloog bespreken.

Er zijn ook een aantal zaken die je zelf kunt doen.

Warmte. Pijn (waar dan ook in je lichaam) geeft altijd meer spanning in je spieren waardoor je weer meer pijn krijgt. Warmte helpt om je spieren te ontspannen en de pijn te verlichten. Een warm bad, warme kleding, warm ondergoed of een warme kruik verlicht de pijn.
Voeding. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de blaas prikkelen. Als je deze uit je voedingspatroon haalt kan dat voor minder pijnklachten zorgen. Citrusvruchten, koffie, alcohol en gekruid eten worden vaak genoemd als voedingsmiddelen die de blaas meer prikkelen. Wil je meer informatie en hulp kijk dan op de website van Melissa Albers.
Stress. De invloed van stress op de klachten is groot. Echter de constante pijn in de blaas en het constant aandrang hebben geeft veel spanningen in het dagelijkse leven. De grote uitdaging is dan ook om te leren ontspannen en te leren omgaan met de pijn en afleiding te vinden in bijvoorbeeld werk, hobby’s, gezin.

Heb je langer dan een half jaar forse pijnklachten in de onderbuik, moet je extreem vaak plassen, slaan antibioticakuren niet aan? Ga dan naar je huisarts en vertel hem of haar over het blaaspijnsyndroom en vraag of jij daar last van zou kunnen hebben.

Heb je vooral veel aandrang en moet je vaak plassen, lees dan verder op deze site. Schrijf je in voor de gratis videotraining en krijg je blaas weer onder controle.

Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van het document over het blaaspijnsyndroom van het ikazia ziekenhuis en de website van de ICP patiënten vereniging.


Heb je vragen of reacties?

Schrijf ze in het commentaarveld hieronder.

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

Succes! groet, Yildiz

1 antwoord
 1. Melissa Albers
  Melissa Albers zegt:

  Beste Yildiz,

  Wat een mooi en helder artikel. De aanpak van het blaaspijnsyndroom of interstitiële cystitis is inderdaad het meest effectief als je diverse factoren aanpakt. Naast het verminderen van spanningen in het bekkenbodemgebied (bv. door bekkenbodentherapie) zijn aanpassingen in de voeding en leefstijl heel belangrijk. Ik adviseer al enkele jaren mensen met IC m.b.t. voeding en leefstijl. Een persoonlijke aanpak op maat geeft het beste resultaat. Meer informatie hierover is te lezen op mijn site (https://www.voedingsdomein.nl).

  Groetjes,

  Melissa

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *