plasdagboek

Een blaas, hoeveel past er in?

Ja, hoeveel past er eigenlijk in een blaas? In mei waren wij op vakantie bij een melkveehouderij in Mill. Een superleuke week waarbij we veel van het boerenleven hebben gezien. We hebben de geboorte van een kalfje gezien en er werd een stierentweeling geboren, heel schattig. Maar één van die stiertjes kon niet staan… dus wij besloten het ‘therapie’ te geven.

Regelmatig kwamen we even in de stal en wreven dan stevig over zijn pootjes en bewogen zijn pootjes heen en weer. Als hij zelf een poging deed om te gaan staan, dan hielpen we hem, maar zodra we loslieten viel hij om… Na een paar dagen bleef hij ineens wel staan en toen moest dat arme stiertje toch plassen! Niet normaal meer. Volgens mij heeft hij wel meer dan ’n minuut staan plassen.

Het is natuurlijk niet gezond als je blaas zich zo vult om zo’n enorme plas te doen.
Dat geld ook voor mensen. Maar hoeveel past er nou eigenlijk in een blaas?

Een normaal blaasvolume is 350-500 ml.blaas

De ochtendplas is meestal het grootst, rond de 500 ml, en overdag is de plas iets kleiner, rond de 350 ml.

 

 

 

Hoe weet je nou hoe groot je blaasinhoud is?
Dat kun je meten met behulp van een mictiedagboek. Je houdt dan 24 uur bij hoeveel je plast (dit meet je door in een maatbeker te plassen), hoeveel je drinkt en hoeveel urineverlies je hebt.
Ik heb hier een mictiedagboek bijgevoegd. Het is interessant om het eens bij te houden en geeft je veel informatie. Als je wilt kun je je dagboek kopiëren en naar mij mailen, dan kan ik er naar kijken en je feedback geven.

En hoe ging het verder met dat stiertje? Aan het einde van de week dartelde hij vrolijk in het rond! Dankzij onze therapie, volgens de kinderen. Ik denk stiekem dat het moeder natuur is die hem langzaam zijn krachten heeft gegeven…

Heb je vragen, stel ze gerust hieronder of stuur me een mail.

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

Succes! groet, Yildiz

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *