Luisteren naar je lichaam… hoe doe je dat?

balansEen van de belangrijkste lessen (zeker in deze onrustige tijd) die ik je kan leren is de les over balans: het leren luisteren naar je lichaam. Zo veel mensen luisteren niet naar hun lichaam en nemen te weinig, te laat of helemaal geen rust, waardoor klachten ontstaan.

Op zich is het heel logisch: als je meer doet dan je aankunt krijg je klachten. En die klachten ontstaan op het zwakke punt in jouw lichaam.

Meer doen dan je aankunt zorgt ervoor dat je ‘uit balans’ raakt.
Bekende ‘uit balans’-problemen zijn: stress, overspannen zijn, burn-out. Maar veel fysieke klachten hebben vaak ook een ‘uit balans’-component, puur omdat er niet op tijd rust wordt genomen en daardoor de klacht verergert.

Ook voor bekkenbodemproblemen geldt: als je meer doet dan je aankunt krijg je klachten.
Vooral bij verzakkingsklachten ligt goed naar je lichaam luisteren aan de basis van je herstel.
Daarom vertel ik er hier graag over en heb ik het opgenomen in de gratis videoserie.
Als je niet luistert naar je lichaam kun je je bekkenbodemspieren oefenen wat je wilt, maar je klachten zullen blijven.

BALANS

Ik zal je uitleggen hoe balans in elkaar steekt. Telkens wanneer ik het heb over ‘pijn’, kun je ook ‘last’ of ‘stress’ lezen.

Je hebt groene pijn, oranje pijn en rode pijn.

Als je energiepotje vol zit, dan zit je in het groen.
Ga je van alles doen dan kom je in het oranje.
Als je veel te veel hebt gedaan zit je in het rood. (En als je dan nóg doorgaat kom je in het paars.)

Het probleem als je in het rood komt is dat het heel lang duurt voor je herstelt. Dat kan zomaar 24 uur duren. Vaak herstel je daardoor niet meer en blijf je in het oranje hangen. Je begint de dag dus al met pijn en eindigt hem met heel veel pijn. Je wil dus eigenlijk uit het rood (en zeker paars!) zien te blijven.

Hoe dan wel?

Het is beter als je gaat luisteren naar je lichaam en leert herkennen wanneer je klachten erger worden. Als je dan even rust neemt, herstel je wel weer. En dan kun je weer verder.

Wat kun je doen?

Stap 1
Schrijf voor jezelf eens op wat ervoor zorgt dat je in het rood komt.
Stop je bijvoorbeeld te laat en ga je altijd maar door, of doe je te zware activiteiten, of doe je te veel activiteiten?

Stap 2
Schrijf voor jezelf eens op wat ervoor kan zorgen dat jij weer terugkomt in het groen.
Welke dingen geven je energie, welke activiteiten kun je beter aan een ander overlaten, wat kun je doen om te ontspannen, wat kun je doen om meer conditie te krijgen, hoe zit het met je voeding, het slapen en het bewegen?

Het betekent niet dat je niks meer kunt doen, je moet alleen op tijd je rust nemen.

Het helpt vaak heel goed om gedurende de dag jezelf af te vragen: “Waar zit ik nu met mijn energie? Zit ik nog in het groen of wordt het al oranje? Al donkeroranje..? Dan moet ik nodig even rust nemen!”

stap 3
Bespreek het met je partner (of collega’s) en leg het uit: “Ik ben bezig bepaalde fysieke klachten onder controle te krijgen en daarom is het belangrijk dat ik goed naar mijn lichaam ga luisteren. Dat betekent dat ik niet meer altijd alles kan doen en wat meer rust ga nemen.”
Wees duidelijk. Dit kan ik wel en dat doe ik niet. Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat je meer energie krijgt omdat je minder klachten hebt. En wie weet kun je daardoor wel weer veel meer doen… Maar blijf alert op je eigen grenzen!

In onderstaande video leg ik het ook nog even uit.

 

 

Uiteraard is ‘balans’ een belangrijke les en gaan we er in de online bekkentherapie ook uitgebreid mee aan de slag.

Persoonlijk

balansMisschien zul je wel denken: “En jij dan, Yildiz? Hoe doe jij dat dan allemaal?
Een gezin, een praktijk, een online zorgonderneming, bij- en nascholing volgen, (verplichte) collegiale overleggen, sporten… Dat is ook best veel!”

Uhm, ja. Dat is ook best veel ja. Maar doordat ik goed naar mijn lichaam kan luisteren, kan ik ook op tijd mijn rust nemen. En er zijn genoeg zaken waar ik iemand voor inschakel, zodat ik het niet allemaal alleen hoef te doen.

En regelmatig loop ook ik weer tegen een grens aan waardoor ik goed moet kijken naar mijn balans en waar ik zaken moet veranderen. Daarom heb ik bijvoorbeeld twee jaar geleden besloten om nog maar twee dagen in de praktijk te werken (maandag en vrijdag) zodat ik de andere (aangesloten) dagen aan Jouwbekkentherapeut kan werken. Dat is heel prettig, en geeft veel rust.

En vorig jaar heb ik besloten om met iemand samen te werken die bepaalde taken voor mij uit handen neemt. En ook dat is heel prettig.

Ik blijf dus regelmatig evalueren en kijken naar hoe het gaat.
En ik luister naar mijn lichaam, want die geeft meestal als eerste aan dat het op een bepaald vlak anders moet… En dan ga ik weer kijken naar wat me teveel energie kost, en hoe ik weer terug kan komen naar het groen. Het leven is een leerproces, en al doende leert men :-)

 

Ik ben benieuwd welke energie gevende activiteit(en) ga jij jezelf gunnen?
En welke activiteit(en) die energie vreten laat jij even links liggen?
Deel het met me in het commentaarveld hieronder.

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

Veel succes! groet, Yildiz

13 antwoorden
 1. Sandra
  Sandra zegt:

  Hoi Yildiz,
  Wat een goed idee! Ik ben al in oktober begonnen aan de ME maand en dat bevalt me prima. Ik zat tegen paars aan en ben nu mijn energie weer aan het terugvinden. Ik verwacht hier nog 2 maanden mee bezig te zijn, voordat ik weer in het groen zit. Ik wil volgend jaar graag herinnerd worden aan zo’n ME maand. Die houden we erin! Hij staat al in mijn telefoon.
  Bedankt je inspiratie.
  Groetjes Sandra

  Beantwoorden
 2. Janneke
  Janneke zegt:

  Dank je wel Yildiz voor deze reminder. Ik was Alweer vergeten dat ik 2x per dag een kwartier moet gaan liggen van de bekkentherapeut.
  Ik weet dat ik altijd over mijn grenzen heenga. Laat naar bed en een volle agenda en heel veel interesses.
  Zo’n ME-maand lijkt me ook wel wat, alleen lukt me dat deze maand niet. December is nog vrij leeg in mijn agenda en ik ga nadenken bij elke afspraak of ik die wil of niet. Het begint met bewustwording. ?

  Beantwoorden
  • Yildiz
   Yildiz zegt:

   Heel goed Janneke, het begint inderdaad bij bewustwording.
   Je hebt heel vaak zelf in de hand hoe druk je het maakt…

   Alvast een rustige december maand gewenst!
   groet, Yildiz

   Beantwoorden
 3. Renée
  Renée zegt:

  Balans, mijn constante zoektocht …
  Ik heb jarenlang in het paars gezeten (dankjewel PTSS) en relatief kort geleden nóg een keertje (burn-out).
  Momenteel werk ik er hard aan om mijn oranje naar een zo licht mogelijke variant te krijgen. ;-)

  Mijn november ME-maand trap ik af op 7 november: ik ga dan een week lang in m’n eentje in een bungalow in het bos zitten. Lekker aan dingen van m’n bedrijf werken waar ik thuis de rust maar niet voor vind. Met om me heen héél veel bomen en alles wat daarin en daartussen leeft. Zin in! :-)

  Groeten, Renée

  Beantwoorden
 4. Mirjam
  Mirjam zegt:

  Hoi Yildiz,
  Super knap dat je nu aan je eigen balans denkt, en een ME maand inlast voordat je in het PAARS zit.
  Ik heb het jaren geleden niet gedaan, en ben ik het paars beland, of te wel het ziekenhuis door te lang door te gaan met werken ondanks de ziekte van Crohn. Nu ik jou bericht lees denk ik; ik moet eigenlijk mee doen aan de ME maand aangezien ik weer bijna in het ROOD zit, maar de praktijk voor deze maand november over laten nemen wordt moeilijk. Ik neem dit mee naar de maand december, mijn ME maand, zodat ik daarna weer met positieve energie en in BALANS aan het nieuwe jaar kan beginnen. Bedankt voor het meedelen van jouw ervaring.
  Groetjes Mirjam

  Beantwoorden
  • Yildiz
   Yildiz zegt:

   Hoi Mirjam,
   Dank je wel voor je reactie.
   Fijn dat ik je bewust heb kunnen maken dat je tijdig je rust pakt.
   December wordt gewoon jouw maand! En neem in november gewoon ook alvast wat extra rust en ontspanning ;-)
   Je moet de maand december natuurlijk wel gaan halen…

   groetjes, Yildiz

   Beantwoorden
 5. Nanny
  Nanny zegt:

  Hallo yildiz,

  Een hele goede beslissing en ik doe mee! Ik ben al veel te ver gegaan. Een echtgenoot met kanker die al 10 jaar lang drie dagen in de week naar de dialyse gaat.
  In maart kreeg ik (eindelijk) een burn-out en moest dus het e.e.a. uit handen geven. Dat is redelijk gelukt, maar de laatste maanden gaat mijn man steeds verder achteruit, zorgelijk. Bovendien moesten we onze 14 jarige Labrador een maand geleden laten inslapen. En momenteel vechten we voor het leven van de jongste van 3 jaar, die echt doodziek is door een tekenbeet en waarvan de dierenarts denkt dat ze het niet zal halen.
  Enkele dagen geleden heb ik (op een nette manier) alle vrienden en familie geschreven dat ik 2 weken niet op bezoek, telefoon en mailverkeer reageer. Ik zit vol met de dagelijkse zorgtaken en wil voor mezelf veel rust en slapen. Als er iets te melden valt dan doe ik dat op mijn tijd.
  Echter ik/wij zijn gezegend met het feit dat we in Zuid-Frankrijk wonen, in het achterland van de Cote d’Azur, waar het momenteel prachtig zonnig herfstweer is met nog 23 graden.
  Ik sluit me nu bij jou aan en verklaar heel november tot ME-maand! Merci a toi!

  Beantwoorden
  • Yildiz
   Yildiz zegt:

   Goed zo Nanny!
   Al die ellende houd je alleen vol als je zelf op de been blijft.
   En je hebt het even niet makkelijk zo te lezen, een hoop heftige zaken zijn op je pad gekomen.

   Ik wens je heel veel sterkte en hoop dat je heel veel opkikker en relax momentjes hebt daar aan de Cote d’Azur.
   Lieve groet, Yildiz

   Beantwoorden
 6. Hilde
  Hilde zegt:

  Balans is zo belangrijk, en wordt zo vaak over ’t hoofd gezien. Of zelfs aan de kant geschoven omdat er zoveel andere dingen “eerst moeten”. Ik heb zelf ervaren dat mijn lichaam dan idd “nee” zegt en nu zorg ik gelukkig veel beter voor balans in mijn leven! Na een periode van hard erin vliegen (om ook een website te bouwen en online te krijgen) nu weer hoog tijd om eventjes gas terug te nemen, dus ik doe mee met ME-november!

  Beantwoorden
 7. Rosine
  Rosine zegt:

  Luisteren naar je lichaam is een zeer belangrijke en in mijn ogen zelfs noodzakelijke kunde in dit leven. Dat gaat over gevoelens en gezondheid maar zeker ook balans zoals jij aangeeft.
  Zelf probeer ik ook goed mijn lichaam te voelen en consequent te reageren. Dat helpt mij om mijn gezin met 3 kids, m’n liefdesleven, huishouden, sport en werk te combineren.
  Loopt dat altijd vanzelf? Helemaal niet. Maar zoals je zegt, door af en toe eens stil te zijn bij je lijf, kan je de juiste stappen nemen om netjes weer in het groen te komen.
  Authentieke groetjes, Rosine

  Beantwoorden
  • Yildiz
   Yildiz zegt:

   Dank je wel voor je reactie,Rosine.
   Fijn dat je jezelf zo goed in balans kunt houden.
   Af en toe even stilstaan en reflecteren op hoe het gaat helpt je inderdaad in het ‘groen’ te blijven.

   groetjes, Yildiz

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *