Oefenen… 5 tips om te (blijven) oefenen!

Je kent het wel.

Je bent druk met van alles en voor je het weet lig je ’s avonds in bed en denk je “Oja, ik had nog moeten oefenen…
Morgen dan maar.
Oh nee, dat kan niet want dan heb ik een drukke dag. De dag daarna, dan moet het wel lukken…”
En voor je het weet is de week voorbij en heb je niks aan je oefeningen gedaan.

Of je gaat fanatiek aan de slag en wilt elke dag gaan oefenen, maar na een week merk je dat het maar twee keer gelukt is. Je hebt jezelf teleurgesteld en stopt er maar helemaal mee…

Niets menselijkers dan bovenstaande voorbeelden.
Dagelijks hoor ik van mijn patiënten hoe lastig het is om te oefenen.
En ja, dat is het ook! Daarom help ik je graag op weg.oefenen

5 Tips die je helpen te gaan oefenen (en het vol te houden…)

TIP 1 Je oefent voor jezelf! Bedenk: je oefent niet voor mij of voor je therapeut. Jij hebt klachten en wilt daar van af.

TIP 2 Hoeveel oefenmomenten per week zijn haalbaar voor jou? Stel een haalbaar aantal oefenmomenten in. Vaak verzandt het oefenen door te veel enthousiasme. Je wilt te veel, en als het dan niet lukt geef je op. Dus: wat is er WEL haalbaar?
Hoe vaak in de week is het haalbaar om te oefenen? Ik heb liever dat je drie keer heel goed oefent, dan dat je je voorneemt elke dag te oefenen en als dat niet lukt er dan gefrustreerd mee stopt. Of dat je een paar keer even snel tussendoor oefent, waardoor je eigenlijk de verkeerde spieren traint. Als je met je bekkenbodem oefent moet je je nu eenmaal goed concentreren. 

TIP 3 Wat is voor JOU een handig moment om je oefeningen te doen? Kijk goed naar het moment waarop jij het beste kunt oefenen. Als dat moment namelijk voorbij is, gaat het oefenen je vaak niet meer lukken. Als blijkt dat je het beste kunt oefenen in de ochtend, en je doet dat niet, dan zal het je de rest van de dag waarschijnlijk niet meer gaan lukken.

TIP 4 Zorg dat je een vast ritme krijgt.  Maak concreet wanneer je gaat oefenen. Welke dagen en op welk tijdstip? Zet het in je agenda of stel een herinnering in op je telefoon. Als je eenmaal begonnen bent en je hebt je ritme te pakken, dan gaat het meestal gewoon vanzelf. 

TIP 5 Wat is jouw doel? Wat wil je weer kunnen? Waar doe je het voor? Zorg dat je een doel hebt. Waarvoor oefen je? Wil je weer kunnen hardlopen (zonder urineverlies)? Wil je als je in gezelschap bent niet constant naar de wc moeten? Wil je gewoon lekker een dagje weg zonder bang te hoeven zijn dat je je moet verschonen? Wil je gewoon lekker kunnen lachen zonder… ga zo maar door. Iedereen heeft wel een eigen doel voor het oefenen. Als je dat doel voor ogen houdt is oefenen opeens helemaal zo moeilijk niet meer!

Welke van bovenstaande tips ga jij toepassen? Of heb jij nog andere tips die jou helpen om je oefeningen te doen?
Laat het me weten in het commentaarveld hieronder.

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *