ontlastingsverlies

Ontlastingsverlies, 6 tips om het te verhelpen

ontlastingsverliesVandaag aandacht voor een groot taboe.

Een nog groter taboe dan urineverlies? Ja.

Een nog groter taboe dan dat mannen ook urineverlies kunnen hebben? Ja.

Het ongewenst verliezen van ontlasting.

Wat? Kan dat ook?!

Ja, dat kan. En als je ongewild ontlasting verliest kan dat vergaande sociale gevolgen hebben.

Want stel je maar eens voor wat jij zou doen als je spontaan ontlasting verliest.
Zou je dan nog een dagje uit gaan?
Zou je dan nog op visite gaan?
Zou je nog gaan sporten?
Zou je nog een (lange) wandeling gaan maken?
Zou je nog boodschappen gaan doen?

Je zou je wereld waarschijnlijk een stuk kleiner maken.

Misschien denk je nu wel ineens aan die vriendin/buurvrouw/collega/ (schoon)zus die ineens niet meer wil afspreken. Terwijl ze altijd zo genoot van jullie samenzijn.

Misschien moet je haar (of hem!) eens bellen en voorzichtig vragen of er een andere reden is dat ze niet mee wil. Of dat je ook gewoon bij haar langs kan komen. Probeer het onderwerp dan te bespreken.

Of misschien lees je dit blog en herken je jezelf in bovenstaand probleem. Lees dan vooral door. Ik leg je graag uit dat aan ontlastingsverlies veel te doen is.

Twee oorzaken van ontlastingsverlies:

 1. Je kunt de aandrang voor ontlasting niet tegenhouden.
 2. Je voelt de aandrang niet.

Veelgemaakte fout

Mensen met ontlastingsverlies proberen dat vaak tegen te gaan door het bekkengebied te verkrampen. Ze brengen de dag letterlijk met dichtgeknepen billen door.
Op zich een logische reactie, want je wilt je ontlasting tegenhouden. Maar je creëert er extra problemen mee zoals:
– pijn in het bekken(bodem)gebied. Door de constante spanning van je spieren hopen afvalstoffen zich op en verzuren je spieren, met pijn als gevolg.
– het niet meer goed functioneren van de bekkenbodemspier door de constante spanning.
Als je de anusspier stevig aanspant verhoog je de druk in de buik waardoor je dus eigenlijk de druk naar beneden zet (probleem 1). De spieren kunnen niet op tijd reageren en voelen niet meer het juiste moment dat er ontlasting aan komt. Met als gevolg ontlastingsverlies (probleem 2).

6 Tips voor als je de aandrang voor ontlasting niet kunt tegenhouden:

 1. Leer je bekkenbodemspieren te ontspannen zodat je spieren niet verkrampt zijn en je ze kunt aanspannen als je aandrang voelt.
 2. Leer je bekkenbodemspieren aan te spannen. Als je op minimale of halve kracht de anusspier aanspant dan krijg je een reflectoire ontspanning van het rectum (laatste stukje van de darm naar de uitgang) waardoor het aandranggevoel afneemt. En je dus je ontlasting tegenhoudt.
 3. Leer omgaan met eventuele paniek en spanning (voor het ongewenste ontlastingsverlies). Door je te concentreren op je ademhaling en te leren je lichaam te ontspannen houd je angst en paniek onder controle zodat je rustig de anusspieren op halve kracht kunt aanspannen om de ontlasting tegen te houden.
 4. Versterk de bekkenbodemspieren. Niet alleen moet de coördinatie van de bekkenbodemspier verbeteren (tip 2), de bekkenbodemspier moet ook sterker worden.
 5. Je kunt eventueel anale tampons gebruiken. Deze tampons zijn heel gewoon en worden als dat nodig is gebruikt. In Nederland is het gebruik ervan vaak niet bekend maar in bijvoorbeeld Duitsland heel normaal.
 6. Praat over je problemen en zoek hulp bij een huisarts of bekkenfysio(/oefen)therapeut bij jou in de buurt. Vind je dat lastig, bekijk dan in ieder geval de vier gratis video’s en stuur mij gewoon een mail. Dat helpt je om de eerste stap naar hulp te zetten.

7 Tips voor als je geen aandrang voelt en spontaan ontlasting verliest:

 1. Leer je bekkenbodemspieren te ontspannen, zodat je beter gaat aanvoelen of er aandrang komt.
 2. Leer je bekkenbodemspieren aan te spannen.
 3. Als je echt geen aandrang voelt kan een bekkenfysiotherapeut je helpen met ‘ballontraining’. Daarbij kun je aandrang nabootsen, waardoor je die weer beter gaat voelen. Daarna zul je ook in je dagelijkse leven de aandrang herkennen en de ontlasting tegenhouden door de bekkenbodemspier rustig in te trekken.
 4. Leer omgaan met eventuele paniek en spanning (voor het ongewenste ontlastingsverlies). Door je te concentreren op je ademhaling en te leren je lichaam te ontspannen kun je je lichaam blijven voelen en de aandrang herkennen.
 5. Versterk de bekkenbodemspieren. Niet alleen moet de coördinatie van de bekkenbodemspier verbeteren (tip 2), de bekkenbodemspier moet ook sterker worden.
 6. Je kunt eventueel anale tampons gebruiken. Deze tampons zijn heel gewoon en worden als dat nodig is gebruikt. In Nederland is het gebruik ervan vaak niet bekend maar in bijvoorbeeld Duitsland heel normaal.
 7. Praat over je problemen en zoek hulp bij een huisarts of bekkenfysio(/oefen)therapeut bij jou in de buurt. Vind je dat lastig, bekijk dan in ieder geval de vier gratis video’s en stuur mij gewoon een mail. Dat helpt je om de eerste stap naar hulp te zetten.

 

Ik zou het heel fijn vinden als collega bekkenfysio(/oefen)therapeuten die dit lezen en aanvullingen en tips hebben ze onder dit blog willen schrijven. Zo helpen we elkaar!

Heb je nog vragen of andere tips, reageer dan onder dit blog. Of stuur een mail naar vraag@jouwbekkentherapeut.nl

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

Succes! groet, Yildiz

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *