Zwanger en vaak plassen

zwanger en vaak plassenZwanger en vaak plassen?

Je herkent het misschien nog wel en je bent/was niet de enige… Het is een bekend zwangerschapskwaaltje om vaak naar het toilet te moeten. Maar als dat ‘s nachts ook het geval is, terwijl je je slaap zo hard nodig hebt, is dat toch wel heel vervelend…

Waardoor moet je vaker plassen?

In het begin van de zwangerschap is het zwangerschapshormoon HCG de ‘schuldige’. Het HCG-hormoon zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar de nieren en zorgt ervoor dat de nieren efficiënter werken. Dit samen maakt dat de blaas zich sneller vult, waardoor je vaker naar het toilet moet.

Daarnaast maakt je lichaam meer bloed aan tijdens de zwangerschap, waardoor de nieren meer vocht verwerken. Dit extra vocht wordt omgezet in urine, zodat de blaas zich sneller vult.

De groei van de baarmoeder is ook een oorzaak van sneller moeten plassen.
In de eerste drie maanden van de zwangerschap zorgt de groei van de baarmoeder voor druk op de blaas.

Als de baarmoeder gaat groeien komt het dus zwaarder op de blaas te liggen.
Tijdens het tweede trimester groeit de baarmoeder meer omhoog en geeft daardoor minder druk op de blaas. Tijdens de laatste drie maanden komt het hoofdje van de baby (meestal) naar beneden te liggen, wat weer voor meer druk op de blaas zorgt…

 

Zwanger en vaak plassen? Hier moet je op letten!

Er zijn vele tips om minder te hoeven plassen. Bijvoorbeeld: drink minder cafeïnehoudende dranken zoals (zwarte) thee en koffie. Cafeïne heeft een vochtafdrijvend effect waardoor je blaas weer sneller gevuld wordt.

Maar het belangrijkste is dat je niet elke keer naar het toilet gaat! Je ochtendurine is meestal je grootste plas. Dat past dus allemaal in je blaas. Dus als je net naar het toilet bent geweest, kan het niet zo zijn dat je blaas alweer vol is. Als je dan toch gaat, blijf je steeds kleine beetjes plassen. En door die kleine beetjes raakt je blaas overprikkeld en moet je nóg vaker plassen!

Zorg er daarnaast voor dat je goed uitplast. Dit doe je door ontspannen en rechtop te zitten als je plast en na het plassen je bekken van voor naar achter te kantelen. Pas als de blaas goed leeg is ben je klaar. Omdat je nu zeker weet dat je goed hebt uitgeplast geeft dat ook vertrouwen als je alweer snel moet plassen. Die aandrang probeer je te negeren (afleiding zoeken bijvoorbeeld) en dan merk je na een tijdje dat je aandrang inderdaad is weggegaan. Door minder vaak te plassen krijgt je blaas weer rust en hoef je ook ‘s nachts minder vaak je bed uit om te plassen.

Ik zet de tips nog even voor je op een rijtje:

  1. Drink minder cafeïnehoudende dranken zoals (zwarte) thee en koffie.
  2. Plas goed uit.
  3. Zoek afleiding en ga niet bij elke aandrang naar het toilet!

Uiteraard zijn bovenstaande tips ook toepasbaar als je niet zwanger bent!

 

Ik ben benieuwd of je nog meer tips hebt. Deel ze met ons in het commentaarveld hieronder.

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

Veel succes! groet, Yildiz

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *