minder plassen

Meer drinken en toch minder plassen?

water drinken body unlimited

Denk jij ook wel eens: “Ik wil niet zo vaak plassen, dus ik ga maar minder drinken.

Want stel je voor dat ik moet, als ik daar ben, en ik kan het niet ophouden. Ojee, wat dan..?”

Of “Ik ga morgen een dagje naar de stad (of bioscoop, museum, vrienden etc) en dan wil ik niet de hele tijd opzoek moeten naar het toilet… Ik drink maar zo min mogelijk vandaag en morgen. Want stel je voor dat ik moet plassen, en ik kan het niet ophouden. Ojee wat moet ik dan…

Je bent niet de enige die zo denkt.
Alleen: als je consequent te weinig drinkt is dat niet goed voor je lichaam.

En als je véél te weinig drinkt, gebeurt er zelfs het omgekeerde van wat je wilt.

Weinig drinken zorgt voor meer aandrang om te moeten plassen

Als je te weinig drinkt gaat je blaas namelijk stofjes aanmaken (ureum) waardoor de blaaswand geprikkeld wordt en je juist vaker moet plassen… En dat is nou net wat je niet wilt!

Als je dus consequent te weinig drinkt en je verandert dat door meer te gaan drinken, zul je in eerste instantie merken dat… er niets gebeurt! Je blaas gaat zich namelijk beter vullen en je gaat niet váker plassen maar een grotere plas plassen!

En dat wil je wel!
Je wilt een grote plas met een goede straal die de bacteriën uit je urinebuis wegspoelt.

Goed drinken dus. Ook tijdens die lange autoreis of in het vliegtuig, gewoon goed drinken.

plassen

5 TIPS voor een gezond drink- en plasgedrag

 1. 1,5 – 2 liter. Er zijn verschillende meningen over hoeveel je per dag moet drinken (naast je voedselinname). Het voedingscentrum adviseert 1,5 liter vocht per dag. Anderen adviseren 1,5 tot 2 liter vocht per dag.
 2. Bouw rustig op. Als je in een keer van heel weinig drinken naar heel veel drinken gaat, dan kan het lichaam het vocht niet efficiënt tot zich nemen. Het lichaam zal het dan uitstoten (heel veel plassen) omdat het niet weet waar het voor is. Bouw het ‘meer gaan drinken’ dus rustig op zodat je inderdaad veel grotere plassen gaat krijgen in plaats van heel vaak moet plassen.
 3. Bij warmte of activiteit heb je meer vocht nodig. Je vochtinname is ook afhankelijk van je activiteiten en de warmte/hitte. Op een warme dag zweet je meer en dat vocht moet aangevuld worden. Dat geldt ook voor je fysieke activiteiten. Hoe actiever je bent en hoe warmer het is, hoe meer vocht je tot je neemt.
 4. Verdeel het ‘meer drinken’. Zorg dat je het ‘meer drinken’ verdeelt over de dag. Als je in één keer veel water drinkt, dan kan het lichaam dat niet verwerken en moet je wel veel plassen. Ga dus gedurende de dag meer drinken.
 5. Drink voordat je dorst krijgt… Je lichaam geeft pas aan dat je dorst hebt, als er al een tekort is. Aan de kleur van de urine kun je zien of je voldoende hebt gedronken. Donkere urine betekent dat je te weinig vocht tot je hebt genomen.

Wil je dit lijstje voor me aanvullen?
Waarom probeer jij voldoende te drinken? Wat zijn nog meer redenen om voldoende te drinken?

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

Succes! groet, Yildiz

4 antwoorden
 1. Nelleke
  Nelleke zegt:

  Naar aanleiding van de adviezen ben ik veel meer gaan nadenken over dingen die ik voorheen als gewoon accepteerde zoals een zwaar gevoel in de blaas na het plassen. Ben nu bewuster bezig met mijn drinkpatroon en het voelt stukken beter. Meer drinken en minder plassen heeft voor mij ook het verrassende gevolg dat ik vaak een hele nacht kan doorslapen in plaats van midden in de nacht slaap dronken naar het toilet te moeten om te plassen. Super!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *