tip bij obstipatie

De ultieme tip bij obstipatie

Minimaal 1x per twee dagen ontlasting en maximaal 2x per dag.
Dat is een ontlastingsgedrag.

Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd.

In de praktijk hoor ik: “Ik ga moeilijk naar het toilet.” “Om de dag.” “Twee keer per week.” “Ik gebruik van die vezelzakjes.” “Ik gebruik soms een klysma.” “Ik gebruik altijd een klysma.” “Poe… ja, die darmen die willen niet zo erg.”
En deze antwoorden zijn eerder regel dan uitzondering…

Gelukkig zijn ze dan bij mij gekomen en kan ik wat meer uitleggen over de darmen, ontlasting en de ultieme tip om ontlasting te laten komen.

Hoe werken de darmen en wat is belangrijk om te weten?

Heel simpel gezegd: ontlasting hoort erbij.
Je eet je eten, het gaat je spijverteringskanaal door, het komt in je dikke darm, daar wordt het vocht eraan onttrokken. Je darmen maken steeds voortstuwende bewegingen waardoor de darminhoud wordt doorgeschoven. Na een maaltijd ontstaat de gastrocolische reflex: deze zorgt ervoor dat de darminhoud naar de uitgang wordt geduwd.  Zo’n 30-45 minuten na een maaltijd heb je dan ook de grootste kans op ontlasting.

De meest gemaakte fouten die leiden tot obstipatie

 1. Het seintje dat je moet ontlasten negeren. Als je dit seintje negeert komt het niet meer terug…
 2. Persen tijdens de ontlasting. De anusspier heeft als functie de ontlasting tegen te houden. Als je gaat persen houdt hij dus tegen!
 3. Te weinig drinken. De dikke darm onttrekt het vocht aan de darminhoud. Als je weinig drinkt is er minder vocht om te onttrekken en wordt het dus nog harder.
 4. Onvoldoende tijd nemen op het toilet.
 5. De bekkenbodem gespannen houden. (“De ‘deur’ dichthouden”, zoals een patiënte gisteren zei.)
 6. Op het toilet zitten in een te gespannen houding.

 

9 Tips om obstipatie te verhelpen:

 1. Als je voelt dat je moet ontlasten, ga dan ook. Als je het seintje negeert verdwijnt het. Dat
  betekent dat de darminhoud langer in de darmen blijft, zodat er meer vocht aan wordt onttrokken en het steeds harder wordt.
 2. Als je ontspant laat de anusspier wel los en kan de ontlasting komen. Ontspannen doe je bijvoorbeeld door rustig naar je buik te ademen.
 3. Zit met een ronde rug. Als je moet ontlasten maak je rug dan rond, dit helpt te ontspannen en de uitgang is nu recht naar beneden.
 4. Ontspan nogmaals. Als je met een ronde rug zit probeer dan nogmaals of je nog meer kunt ontspannen.
 5. Drink voldoende.
 6. Neem de tijd op het toilet. Als je voelt dat het komt, maar nog niet helemaal, blijf dan ontspannen en met een ronde rug zitten. Adem rustig door in de buik. Lees een boekje, doe een puzzel. En doe regelmatig de onderstaande ultieme tip.
 7. Beweeg voldoende. Door overdag voldoende te bewegen stimuleer je de darmen.
 8. Eet voldoende vezels. Je kunt hier een vezellijst vinden.
 9. Ritmische buikdrukoefeningen. Als je al lange tijd problemen hebt met obstipatie is het goed om de volgende oefening te doen. Je stimuleert hiermee de darmactiviteit, het loskomen van vastzittende gassen en de bloedcirculatie in de darmvaten. De oefening kan in een voor jou prettige houding. De oefening: Adem rustig in naar de buik, op de uitademing trek je rustig je buik naar binnen. Weer loslaten op de inademing en op de uitademing rustig weer de buik intrekken. Doe dit 3x per dag 5-10 minuten na de maaltijd.

 

De ultieme tip tegen obstipatie

Deze oefening heeft al zo veel mensen geholpen, dat ik hem graag met jou deel.

Als je voelt dat er iets moet komen (of om de darmen te stimuleren de darminhoud door te schuiven naar de uitgang) doe je de volgende oefening op het toilet:

  • Kantel je bekken naar voren en adem in. Kantel je bekken helemaal naar achter en adem uit.
  • Doe dit maximaal 10x. Dan zou de ontlasting moeten komen.
  • Blijf dan zitten met een ronde en ontspannen rug.
  • Adem rustig door en maak je INademing wat dieper ( je zet dan hele lichte druk. Dit is een natuurlijke druk van het middenrif tegen de darmen.) en op je UITademing extra ontspannen.

  Werkt de oefening niet de eerste keer, blijf dan ontspannen zitten en adem rustig naar de buik. Doe de oefening na een paar minuten nog een keer.

  Heb je al lang problemen met obstipatie? Doe dan eerst de ritmische buikdrukoefening (tip 9) en daarna deze oefening op het toilet, na de maaltijd. Het zet de darmen aan tot activiteit. Misschien bij jou niet direct omdat het probleem er al lang is, maar na een tijdje zul je merken dat de ontlasting wel gaat komen. Probeer de ritmische buikdrukoefening en de ultieme oefening maar eens 1-2 weken 3x daags na de maaltijd te doen.

   

   


  Nu ben ik erg benieuwd. Wat is jouw ultieme tip tegen obstipatie?


  Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

  Succes! groet, Yildiz

10 antwoorden
 1. Harry
  Harry zegt:

  Afhankelijk van je individuele behoefte: bij obstipatie 3xdaags een kopje warme Senna-thee na de maaltijd. 3-4 Sennablaadjes per 100ml heet water, 10-15 min. laten trekken. Elke dag blijven herhalen. Wanneer de oorzaak zit in de verstoring van het microbioom van de darm is suppletie met darmbacteriën (Bifidobaceterium spp en Lactobacillus spp) aangewezen. De oorzaak van zo’n verstoring is mogelijk multifactorieel.

  Beantwoorden
 2. Wendy
  Wendy zegt:

  Goede middag,

  Ik ben vorig jaar geopereerd aan een blaasverzakking. De arts zei dat ik nooit meer mag persen en schreef movicolon voor. Dit hielp niet, lactose ook niet enz enz. Ook geen lijnzaad, vezels, en alle bekende voedings adviezen.

  Maar jacob hooy thee natuurlijke stoelgang is fantastisch! Ik drink iedere dag een kopje. Voorheen had ik alleen harde keutels ( ja ik drink heel veel, eet vezels en sport iedere dag) nu gaat het soepel zonder persen.

  Nu lees ik op het doosje niet langer dan 10 dagen achter elkaar gebruiken.
  Hier schrok ik van. Wat nu??

  Groet Wendy

  Beantwoorden
  • Yildiz van der zijden
   Yildiz van der zijden zegt:

   Beste Wendy,

   Wat een goede tip en fijn dat dit zo goed heeft geholpen!
   Het lijkt mij dat het geen kwaad kan.
   Maar je zou het eens na kunnen vragen bij een natuurwinkel.
   Die weten dat meestal wel.

   Vriendelijke groeten,

   Yildiz van der Zijden

   Beantwoorden
 3. Annetje
  Annetje zegt:

  Dadels, vijgen, pruimen, abrikozen, vezels en zaden en noten eten: sinds ik dit elke ochtend doe, heb ik geen obstipatie meer!

  Beantwoorden
 4. Berndina
  Berndina zegt:

  voor he slapen gaan vier of vijf gedroogde pruimen eten ,Merk; EAT ME , ZACHTE ONTPITTE GROTE PRUIMEN. Die hebben ook nog veel pruimensap. Ik heb een ander merk geprobeerd maar dat was het niet.Die je moet weken zijn niet geschikt, krijg je alleen wat water binnen,met wat vezels.
  EAT ME, zijn te koop bij goeie supermarkten.

  Beantwoorden
 5. Marja
  Marja zegt:

  Mijn ultieme tip tegen constipatie is

  Koop vit.C in poedervorm b.v. van Jacob Hooij (internet) + soda bicarbonaat (bij Apotheek of drogist) voor inwendig gebruik en neem dan

  3x p.dag 1 theel. vit.C + 1/2 theel. soda bicarbonaat opgelost in water, dit wordt een bruisend drankje.

  Als het niet werkt neem je meer b.v. 3 x 2 theel. vit.C + 1 theel. soda enz. maar altijd in deze verhouding.
  Neem zoveel als voor jouw lichaam nodig is, iedereen is anders.

  Heel veel vit.C kan absoluut geen kwaad, je wordt er zelfs algeheel gezonder van en het teveel plas je gewoon uit.
  Dit werkt feilloos en veilig!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *